2010 testjaar Europese ‘ranking nieuwe stijl’

Nieuws | de redactie
6 januari 2010 | De EU ontwikkelt haar eigen wereldwijde HO-ranking, in de vorm van een nieuwe opzet van classificatie van instellingen. In 2010 zal deze aanpak getest worden op 150 universiteiten wereldwijd. Ellen Hazelkorn van de commissie-Veerman geeft een reactie.

Deze ‘Europese ranking‘ van het consortium CHERPA onderleiding van Frans van Vught (Cheps) moet de concurrentieaangaan met de gangbare ranglijsten als de Britse van het TimesHigher Education Supplement (THES) en de Shanghai Jiao TongUniversity Academic Ranking of World Universities (SJTU).

In de eerste helft van 2010 zal de Europese ranglijst getest wordenop 150 hoger onderwijsinstellingen wereldwijd, met een focus opbouwkunde en bedrijfskunde. De geplande implementatie van dit U-Map project staatvoor begin 2011 op de agenda.

Ellen Hazelkorn, decaan van het Dublin Institute of Technology enlid van de Commissie-Veerman, vindt deze ontwikkeling van grotebetekenis, zo geeft zij aan in een reactie. Zij plaatst derankingsdiscussie bovendien in een bredere, ook economischecontext.

Hazelkorn ziet HO-instellingen als “barometer of global competitionmeasuring the knowledge-producing and talent-catching capacity ofhigher education institutions. Knowledge has become the foundationof economic, social and political power where the ‘battle forbrainpower’ now complements traditional geo-political struggles fornatural resources.” Recent merkte Hazelkorn al op dat rankingsmerkbaar impact hebben op universiteiten en hun beleidsontwikkeling.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK