Haïti ‘stond al op scherp’

Nieuws | de redactie
13 januari 2010 | UU-onderzoekers kennen de achtergronden van de aardbeving op Haïti. Zij leggen uit hoe hun onderzoek helpen kan te snappen hoe zo'n ramp zich voltrekt, maar "we kunnen helaas geen toekomstige aardbevingen voorspellen. GPS-metingen zijn daarvoor geschikter."

De breuk bij Port-au-Prince waarop de aardbeving vangisteravond plaatsvond, staat onder geologen bekend alsgevaarlijk. In 2008 werd met GPS-metingen vastgesteld dat deEnriquillo-breuk op scherp stond om een beving met eenmomentmagnitude van 7,2 te veroorzaken.

Een nieuw model van geofysici van de Universiteit Utrecht laat zienwat de oorzaak is van de spanningen op deze breuk. De resultatenzijn aangeboden ter publicatie in het Journal of GeophysicalResearch.
 
Haïti ligt langs de noordrand van de Caribische plaat. Dezekleine tektonische plaat wordt gemangeld tussen zijn grote buren,de Noord- en de Zuid-Amerikaanse plaat. In hetonderzoek werden alle krachten die op de Caribische plaatwerken geschat door voorspellingen van mechanische modellen tevergelijken met metingen van spanningsrichtingen. Subductiezones(plaatgrens waar een plaat de aarde inzinkt) leveren debelangrijkste aandrijvende krachten, en wrijving op plaatgrenzen enbreuken de belangrijkste weerstandskrachten.
 
De resultaten van dit onderzoek kunnen helaas geen toekomstigeaardbevingen voorspellen. GPS-metingen zijn daarvoor geschikter.Het onderzoek zorgt wel voor een beter begrip van dit soortaardbevingen.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK