Handschrift van de ‘Max Havelaar’ tentoongesteld

Nieuws | de redactie
8 januari 2010 | "Het is geen roman, 't is een aanklacht!" 150 jaar na het schrijven van 'de Havelaar' kunt u het handschrift van Multatuli's meesterwerk en vele andere originelen rond zijn oeuvre komen zien.

De Bijzondere Collecties van de UvA wijden eententoonstelling aan het boek vanaf 3 februari tot en met16 mei. Dit bijzondere archief herbergt de handschriftenvan de Indisch ambtenaar, auteur, essayist, gokker en politiekeonruststoker par excellence Eduard Douwes Dekker (1820-1887).Onder de schuilnaam Multatuli hekelde hij het kolonialewanbestuur aan en rechtvaardigde de eigenwijze ambtenaardie voor de verdrukten in Lebak opkwam. ‘MaxHavelaar’ verscheen op 16 mei 1860 bij uitgeverij De Ruyter inAmsterdam.

De tentoonstelling laat het politieke, maatschappelijke enliteraire belang zien van Max Havelaar. Bezoekerskunnen hier het originele handschrift van het boekbewonderen.

Ter gelegenheid van 150 jaar Max Havelaar hebben de BijzondereCollecties eerder al de Max Havelaar Academie opgericht. Zesstudenten krijgen hierbij de gelegenheid om als stage, tussenjanuari en mei 2010, een ‘nieuwe Max Havelaar’ te maken. Waar ligthet Lebak van de 21e eeuw? Wie is de Batavus Droogstoppel vanvandaag? En wie Sjaalman, Adinda en de Hoofden van Lebak? 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK