Leidse vinding haalt CO2 uit lucht

De Leidse uitvinding kan worden ingezet voor omzetting van CO2uit de lucht naar oxaalzuur, een verbinding die bijvoorbeeldtoegepast wordt in huishoudproducten en anti-roestmiddelen. Deefficiëntie is op dit moment nog niet erg groot – er kan nog geeneconomisch haalbaar proces van gemaakt worden – maar het heeftzeker potentie. Of zoals een van de referenten van het onderzoekhet uitdrukt: ‘Hoewel een rapportage als deze uiteraard nog ververwijderd is van een praktische toepassing, is het exact zo’nfundamentele scheikundige doorbraak die kan leiden tot eentoepassing om CO2 uit onze atmosfeer weg te vangen.’
De scheikundigen gebruikten voor hun een onderzoek eengeelgekleurde koperoplossing. Deze was gemaakt door gelijkehoeveelheden van een koperzout, een organische verbinding en eenzuur te mengen, en bevatte een koperverbinding in een lageoxidatietoestand. Toen de onderzoekers van het Leiden Institute ofChemistry (LIC) deze oplossing aan lucht blootstelden, werd hijgroenblauw van kleur.
“Normaal reageert een dergelijke koperverbinding met zuurstofuit de lucht, maar in dit geval werden onverwacht kristallengevormd van een nieuwe koperverbinding in een hoge oxidatietoestanddie CO2 uit de lucht had opgenomen”, aldus dr. Lies Bouwman die hetonderzoek leidde. “Deze verbinding bevatte zogenoemdeoxalaatanionen.’ Elk oxalaatanion is opgebouwd uit tweeCO2-moleculen.”
Als met behulp van lithium het oxalaat verwijderd wordt, kan hetgeoxideerde kopercomplex heel eenvoudig met een elektrische stroomweer naar de lage oxidatietoestand worden gebracht. Degeelgekleurde oplossing die daarvan het resultaat is, kan dan weermet CO2 uit de lucht reageren. Dit kopersysteem kan op deze maniersteeds weer opnieuw gebruikt worden, net als een oplaadbarebatterij.
Meest Gelezen
Onderwijs zorgt zelf voor stress bij studenten
‘Verstoorde arbeidsverhouding’ als ontslaggrond ondermijnt sociale veiligheid’
“De universiteiten in Nederland zijn op de rug gaan liggen voor Big Tech”
Valoriseren door een snelweg te blokkeren
‘Debat over internationalisering meer vanuit emotie dan feiten gevoerd’
