Maffia zoekt HO op

Nieuws | de redactie
28 januari 2010 | De internationalisering van het HO trekt de georganiseerde misdaad aan. 40% van Australische visafraude ten behoeve van onder meer mensensmokkel richt zich op universiteiten, zo blijkt uit een geheim rapport van hun IND.

Previously, the problem was thought to be confined mainly to theprivate vocational educational sector, with private colleges andlanguage schools being the preferred target of people-smugglingoperations. But the report, obtained under Freedom of Informationlaws by The Australian, shows universities and vocational collegesare increasingly being exploited to place bogus students.

In the 10 months to April last year, higher education accountedfor 39 per cent of student visas refused where fraud was involved.But it was higher in the 12 months to June 2008, where highereducation accounted for more than half – 53 per cent – of suchcases. “The majority of fraud risks stem from higher education andvocational education and training,” the report found.

It said Australian immigration and education officers indiplomatic posts were having to work with foreign governments’ lawenforcement agencies regarding “increased levels of organisedfraud”. This amounts to an admission that organised crime istargeting the student visa to shoehorn illegal migrants into thecountry as fee-paying students.

The Department of Immigration and Citizenship declined to saywhether it knew organised crime was using education and migrationagents for migration fraud. “The department is concerned with anytype of visa fraud, whether it involves overseas organised crimeelements or not,” a DIAC spokesman said.

The report identified 15 types of fraud used to circumvent DIACdocument checks aimed at establishing prospective students’ bonafides, especially compulsory character, financial, English, health,education and college attendance requirements. “Enhanced integritymeasures” were being applied to applicants from India, Mauritius,Nepal, Brazil, Zimbabwe and Pakistan, DIAC said.

In ons land zijn vergelijkbare signalen opgepikt, mede in hetkader van het terreurpreventiebeleid. Het CDA stelde recent nog Kamervragen daarover naar aanleiding van eenanalyse op ScienceGuide. Hetkabinet heeft de Kamer inmiddels laten weten dat de beantwoordingvan deze vragen meer tijd vergt vanwege de noodzaak onderzoek naardeze materie te plegen en interdepartementaal overleg te voerenover de beantwoording ervan.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK