Miljoen voor antilichamen

Nieuws | de redactie
12 januari 2010 | Twee UU-chemici ontvangen van STW 992.000 euro voor onderzoek naar antilichamen voor therapeutische toepassingen. Hiertoe bouwen ze een unieke massaspectrometer waarmee ze intacte antilichamen beter kunnen analyseren en kunnen voldoen aan de strengere eisen voor nieuwe geneesmiddelen.

Prof. dr. Albert Heck en dr. Esther van Duijn, beiden werkzaamaan de Universiteit Utrecht en het Netherlands Proteomics Centre(NPC), krijgen de subsidie van de technologiestichting om insamenwerking met de bedrijven MS Vision en Merus antilichamen tekarakteriseren – met behulp van de massaspectrometer – voortherapeutische toepassingen. Karakterisering van antilichamen isnodig om hun werking beter te begrijpen en om te voldoen aan desteeds strengere eisen die aan geneesmiddelen worden gesteld.

Cellen van het immuunsysteem produceren antilichamen omziekteverwekkers zoals bacteriën en virussen te neutraliseren. Eris steeds meer interesse om antilichamen te ontwikkelen voortherapeutische toepassingen bij de mens. Op dit moment zijn er meerdan 20 therapeutische antilichamen goedgekeurd voor een scala aanziekten, waaronder kanker, chronische ontstekingen eninfectieziekten.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK