Op eigen benen goed voor onderwijs

Nieuws | de redactie
12 januari 2010 | Vroege zelfstandigheid maakt de jeugd ijverig en slim. Finse en Nederlandse jongeren gaan vroeg ‘het huis uit’ en scoren hoog in onderwijsrankings en arbeidsparticipatie. Er zijn landen waar het er bepaald anders aan toe gaat.

Finse jongeren gaan gemiddeld rond hun 22ezelfstandig wonen, de Nederlanders als ze een jaartje ouder zijn.De scholieren uit deze landen scoren goed tot uitstekend bij dePisa-analyses. Duitse jongeren gaan nu opvallend in diezelfderichting, terwijl zij de voorbije tien jaar steeds meer achteropraakten.

Wat blijkt? Onze oosterburen gaan sinds enige jaren vroeger bijVati und Mutti weg en zij stijgen nu na een lange tijd vanmiddelmatigheid in de Pisa-uitslagen. “Eltern, schmeisst eureKinder raus, das macht sie stark!” schrijft Die Zeit danook ironisch (30-12-2009).

Dat advies lijkt wel zo wijs, gelet op het patroon bij landenonderin de Pisa-rankins. De Italianen en Spanjaarden doen het nietbest in deze onderwijsmetingen. En hoe oud zijn hunjongeren bij het verlaten van La Mamma? Gemiddeld 30,2 en 28,8jaar.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK