Supercomputer broddelwerk

Nieuws | de redactie
5 januari 2010 | "De Nederlandse wetenschap slaat eens in de vijf jaar op de supercomputertrom. Het is weer zover. Dat bleek in de kerstvakantie in het kabinet en op ScienceGuide," aldus Frans Nauta (lector HAN). "Supercomputer, het klinkt een beetje als 'bereid met echte roomboter'. Wie kan daar nou op tegen zijn?"

Nou, misschien ben je er zelf wel op tegen. Ik raad je aanom de kabinetsvisie voor supercomputers eens telezen. Het is niet een dik stuk, een pagina of twaalf en er staateigenlijk niets zinnigs in.

Het staat wel boordevol ronkend jargon, met tranentrekkendereferenties aan Nederland kennisland in combinatie met eentenenkrommende ‘stilstand is achteruitgang dus investeren in eennieuw machine is onvermijdelijk’-logica. De argumentatie isflinterdun, de bottomline is eenvoudig: wetenschapsnerds die vansnelle computers houden en de bedrijven die geld verdienen aan deverkoop van die snelle computers willen graag veel supersnellecomputers.

Net zoals jij en ik iedere drie a vier jaar een nieuwe laptopkopen, zo willen deze mensen ook een nieuwe laptop. Maar dan eenhele grote, hele snelle. Het enige verschil is dat ze hem niet zelfhoeven te betalen. Dat mogen wij doen.

Het stuk leest alsof er niets veranderd is de afgelopen vijf jaar.Ooit van distributed computing gehoord of Amazon.com? De schrijversvan de kabinetsvisie niet. De logica van distributed computing isdat grote rekentaken opgesplitst kunnen worden in heel veel kleinetaken. Die kleine taken kunnen prima door een gewone huis- tuin enkeuken computer kunnen worden uitgevoerd bij ons thuis. Zoalsbijvoorbeeld een laptop of een Sony Playstation 3. Via het internetontstaat zo een supercomputer.

Het idee is ontstaan omdat er een vrijwel oneindigerekencapaciteit en dus oneindig budget nodig is om bijvoorbeeldalle mogelijke configuraties van eiwitten door te rekenen. Om geldte besparen werd door slimme onderzoekers daarom distributedcomputing benut.

Het meest succesvolle distributed computing project, Folding@Home,van Standford University. Daarin wordt gerekend aan die eiwitten,in een zoektocht naar eiwitten die bijvoorbeeld kanker veroorzaken.De rekencapaciteit van Folding@Home is een veelvoud vanbijvoorbeeld de Huygens computer. Er zijn honderden van dit soortprojecten, maar voor zover ik na kan gaan is er geen enkeleNederlandse universiteit die zo’n soort project heeftopgezet.

Je zou hier in een kabinetsvisie op supercomputers toch op zijnminst aandacht voor verwachten, niet?

Daarnaast is er Amazon. De afgelopen jaren heeft hetbedrijf achter de schermen een fenomenale computerinfrastructuurontwikkeld waarbij iedere supercomputer verbleekt. Diecomputercapaciteit is te huur. Het is serieus te overwegen ofAmazon niet een flink deel van het rekenwerk voor onze wetenschapkan doen.

Want met een supercomputercapaciteitmarktaandeel van 0,6% [zie: http://www.top500.org/stats/list/34/countries] ishet voor Nederland onzin om te doen alsof Nederland een topland is.Sorry, het is misschien onromantisch en ver af van deVOC-mentaliteit, maar we zijn een marginale speler.

We kopen gewoon computers in het buitenland om snel te kunnenrekenen, niets meer en niet minder. Bij de aanschafbeslissing hoortserieus gekeken te worden naar de nieuwe vormen vanrekenkracht.

Mijn advies aan de Tweede Kamer is om voorlopig geen budget goedte keuren voor een nieuwe Nederlandse supercomputer. Daarvoor isdit broddelwerkje echt veel te dun.

Geef een miljoen. Met dat bedrag kunnen zeker tien Nederlandsewetenschappers een distributed computing project opzetten. En gaeens praten met Amazon en andere grote commerciële partijen. Mijninschatting is dat die voor een fractie van het budget een veelvoudvan de rekencapaciteit kunnen leveren.

Frans Nauta is lector aan de HAN en columnist vanScienceGuide



«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK