Academische imams

Nieuws | de redactie
17 februari 2010 | De VU wil volgend collegejaar een echte imamopleiding aan gaan bieden. Het gaat om een bachelor en een onderzoeksmaster en deze leiden theologiestudenten op tot academisch gevormde en op de Nederlandse context georiënteerde voorgangers in moskees.

Er zijn al twee erkende imamopleidingen in Nederland: één aan dehogeschool INHolland en een in Leiden bij de universiteit. In 2004werd politiek besloten dat vanaf 2008 alleen in Nederland opgeleideimams mogen prediken. In  Nederland bestaan ongeveer 450moskees, zodat de VU ervan uitgaat dat de vraag naar hoogopgeleidevoorgangers nog aanzienlijk zal zijn.

De bestaande opleiding tot imam aan de VU is eenafstudeervariant van de opleiding Religie en Levensbeschouwing, dieopleidt tot geestelijk verzorger. De theologie-opleidingen zoekensamen met het college van bestuur naar verdere financiering. Decoördinator van de opleiding, Henk Vroom., zegt tegen Ad Valvas datzij daar optimistisch over gestemd zijn, want “met 65 studenten entwaalf afgestudeerden kun je toch spreken van een succesvolproject.”

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK