Bèta-opera op komst

Nieuws | de redactie
11 februari 2010 | In maart komt een nieuwe opera naar Nederland: Émilie. Onderwerp en hoofdpersoon is de minnares van Voltaire, de wiskundige en schrijfster Émilie du Châtelet. Vlak na de wereldpremière in Lyon zal de grote Finse sopraan Karita Mattila deze rol in Amsterdam zingen. Een opera als een bèta Gesamtkunstwerk, kortom.

De opera is gecomponeerd door een andere Finse,Kaija Saariaho. Het libretto in negen scenes is van Amin Maalouf.Samen schreven zij al eerder twee operaproducties. Dit nieuwe stukgaat over het levenseinde van Émilie, bij de geboorte van het kinddat zij in 1749 kreeg, op haar 43e, met haar anderegeliefde, Jean-Francois de Saint-Lambert.

Émilie du Châtelet was in vele opzichten een uniek figuur in detijd van de Verlichting. Naast haar intellectuele samenwerking metVoltaire was zij als wiskundige actief. Haar grootste prestatie wasniets minder dan de eerste vertaling in het Frans van Isaac Newtonslevenswerk, de Principia Mathematica.

De componiste schreef Émilie als een ‘maatkostuum’ voor haarberoemde landgenote, de diva Karita Mattila. Deze werd in één klapeen wereldster toen zij als eerste kandidaat het prestigieuzeoperaconcours Cardiff Singer of the World won. Sindsdientreedt zij in alle grote operahuizen ter wereld op,van München en Salzburg tot – vooral ook – deMet, in een breed repertoire van rollen. Mattila zingt nietalleen Puccini-heldinnen als Tosca -zie hieronder in beeld engeluid!- en Manon Lescaut, maar is ook Jancek-specialiste eneen fameuze Salome in de gruwelijke opera van Richard Strauss.Bijzonder fraai is haar Elisabetta di Valois in Verdi’s DonCarlo, ook in de oorspronkelijke Franse versie van dit stuk.

Naast de vele klassieke rollen heeft Mattila op haar repertoire ookveel eigentijdse muziek en Finse liederen die zij in recitalsen op haar cd’s onder de aandacht weet te brengen. Meer informatieover Matilla vindt u hier

 

Kaija_2006_(c)_Ralph_Mecke

Componist Kaijo Saariaho (foto: Ralph Mecke)

 

Karita_Mattila2

Karita Mattila


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK