Cultuur van WO-kwaliteit

Nieuws | de redactie
9 februari 2010 | Hoe heeft 'Bologna' de visie op en ook de aanpak van de kwaliteit van de universiteiten veranderd? De universiteiten gaan daar nu ook zelf een analyse van maken.

De Europese koepel EUA gaat met de Duitse HRK en de Schotse QAAde ontwikkeling van de ‘kwaliteitscultuur’ in het hoger onderwijsanalyseren. Dit zou dan diene voor een actueel “overall picture ofthe internal quality assurance processes in place across the46 Bologna Process countries. It will also seek to identify anddisseminate good practices that apply to internal qualityassurance.”

The quality of European higher education is at the heart of theBologna Process reforms and the development of the European HigherEducation Area. As part of the reforms, European governments havecommitted to supporting the development of quality assurance (QA)at the university, national and European level.

Until now there has been no specific study to look out at theimpact of these quality guidelines, how they have been adopted atthe university level, and how they fit into the overall qualityculture of the institution.

Together with its partners, the German Rectors’ Conference (HRK)and QAA Scotland, this EUA project will analyse the development ofquality culture in higher education institutions (HEIs) acrossEurope and provide an overall picture of the internal qualityassurance processes in place in HEIs across the 46 Bologna Processcountries. It will also seek to identify and disseminate goodpractices that apply to internal quality assurance.

The first step of the project – supported by the EuropeanCommission’s Lifelong Learning Programme – will be based around asurvey of European universities and higher educationinstitutions. 

To find out more about the project, please visit  this webpage.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK