Haags gebeuren overschat?

Nieuws | de redactie
3 februari 2010 | Haagse discussies krijgen misschien meer aandacht dan ze verdienen. Waarom bijvoorbeeld al die paniek over Geert Wilders, vraagt journalist en politicoloog Menno Hurenkamp zich af. Is dat niet alleen maar Wichtigmacherei?

Hurenkamp legt in zijn boek ‘De kleine pijn van devooruitgang. Politieke en culturele strijd in Nederland’ (VanGennep) de stelling op tafel: laat hem maar regeren, dansneuvelt-ie vanzelf. Want hij meent dat Wilders net zotegengewerkt zal worden als alle andere politici, ergens in eenvaag midden. “Nederland is sterker dan Wilders.” 

Een soortgelijke stelling betrekt het boek ‘Lokale politiek alslaboratorium. In de voetsporen van Wibaut en Drees.’ (UitgeverijWBS Den Haag), dat Hurenkamp samenstelde samen met WBS adjunctdirecteur Frans Becker. Daarin laat een verzameling lokale politicien onderzoekers van lokale politiek zien dat ‘stadsburgerschap’langzaam maar zeker de plaats in neemt van nationaal burgerschap,dat mensen door processen als internationalisering endecentralisatie zich meer tot hun dorp of stad moeten richten enminder tot ‘het Haagse’. Met bijdragen van oa. Pieter Tops,Carolien Gehrels, Ruud Vreeman en Jouke de Vries.

http://www.mennohurenkamp.nl/

www.vangennep-boeken.nl

http://www.wbs.nl/publicaties/1617/lokale_politiek_als_laboratorium_in_de_voetsporen_van_wibaut_en_drees

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK