HAN tuktuk dendert door

Nieuws | de redactie
25 februari 2010 | Kennisvalorisatie in optima forma. Na de Delftse paraplu die nooit inklapt, staat weer een Nederlandse studentenvinding klaar om de wereldmarkt te veroveren: de duurzame tuktuk van de HAN-studenten Autotechniek. Vorig jaar wonnen zij in India al de 'Hybrid TukTuk Battle'. En dat in het tuktuk-land par excellence!

Deze wedstrijd stond in het teken van het schoner en zuinigermaken van de sterk vervuilende tuktuks die woest puffend hetIndiase straatbeeld vullen. De studenten van HAN Automotive wonnende strijd met hun Eco Tuk.

Direct na de wedstrijd toonde het Indiase bedrijf EG Gas toonde alinteresse in het ontwerp. Door de grote belangstelling en depotentie van hun uitvinding hebben de studenten nu besloten eenvervolg aan de Battle te geven en het bedrijf Eco Tuk B.V. testarten. Ze worden  hierbij ondersteund door HAN Automotive,UMC ST Radboud Valorisatie en het HAN Centrum voorOndernemerschap.

Het winnende Eco Tuk-concept van de HAN-studenten bestond uit eenzelfbouwpakket waarmee een tuktukmotor kon worden omgebouwd voordirecte vloeibare lpg-injectie. Met lpg verbruikt de tuktuk maarliefst circa 40% minder brandstof en het zorgt ervoor dat devervuiling met maar liefst 50% afneemt.

De prijs van de het pakket wisten ze laag te houden, naar schattingrond de € 200, wat gelijk staat aan anderhalf maandsalaris van eenIndiase chauffeur. Deze eenmalige investering is echter binnen eenhalf jaar terugverdiend door de fikse besparing op debrandstofkosten.

Gaat het de tuktukkers dan enkel en alleen voor de wind? Nee, deeerste teleurstelling is inmiddels een feit: de val van hetkabinet. De Eco Tuk zag namelijk een glansvolle Haagsecarrière tegemoet. Oud-minister Jacqueline Cramer reageerde in eeninterview met ScienceGuide positief op de vraag of de Eco Tukniet een goede dienstauto voor bewindslieden was binnen de Haagseregio. “O die Tuk Tuks! Ja, daar is nog niets over afgesproken,hoor. Ik kan daar dus niets over zeggen! Maar we willen als kabinetwel het voorbeeld stellen. Maar ik geloof dat ik daar maar nietsover moet zeggen nu.”

Wellicht een goed idee voor de volgende minister van VROM om eenseen kijkje te nemen op www.ecotuk.nl. Na de OV-chip kanTineke Huizinga vast nog wel een inventief idee op de kaartzetten.

 

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK