Iraanse student mag toch wel

Nieuws | de redactie
3 februari 2010 | De rechtbank in Den Haag vindt dat Iraanse studenten wel nucleaire studies moeten kunnen volgen in ons land. "Terecht dat Nederland bakzeil haalt. Ze zijn zelfs aan Amerikaanse opleidingen gewoon welkom," zegt UAF.

De Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF is daarom verheugd over de uitspraak van de rechtbank in Den Haag over de sanctieregeling ten aanzien van studenten uitIran en nucleaire studies. Met de ingevoerde sanctieregeling ontzegt ons land Iraanse studenten en wetenschappers de toegang tot studierichtingen en onderzoekslocaties waar zij nucleaire kennis kunnen opdoen, uitvrees dat deze gevoelige informatie doorgeven aan het regime in Teheran.

De rechter in Den Haag vindt dat Nederland de Iraniërs met de sanctieregeling discrimineert en heeft de desbetreffende regeling onverbindend verklaard. Deze is daarmee van tafel. Jelle Klaas, advocaat van eisers, noemt dit “een geweldig vonnis. De Rechtbankheeft ons op alle belangrijke punten gelijk gegeven.”

Behnam Taebi, een van de eisers en promovendus aan de TU Delft, ziet hier ook de academische vrijheid zegevieren: “De Rechtbankheeft feitelijk bevestigd wat wij vanaf het begin af aan hebben gezegd. Namelijk dat het beveiligen van gevoelige informatie anders moet, bijvoorbeeld door middel van een individuele screening. Deze uitspraak is ook een overwinning voor de wetenschap, want de academische vrijheid is hiermee weer gewaarborgd.”

Het UAF sluit zich hierbij aan. “Het is terecht dat Nederland bakzeil haalt. Iraanse studenten zijn zelfs aan Amerikaanse nucleaire opleidingen gewoon welkom. Deze zeer ondoordachte maatregel heeft een sterk stigmatiserende werking op Iraanse vluchtelingen in Nederland”, zegt directeur Kees Bleichrodt.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK