Nieuw verouderingsgen ontdekt

Nieuws | de redactie
8 februari 2010 | Wetenschappers van het UMC Groningen hebben een gen ontdekt dat betrokken is bij de biologische veroudering van mensen. De geïdentificeerde genetische variatie zou deels kunnen verklaren waarom sommige families ouder worden dan andere families.


De Groningse wetenschapper hebben, in samenwerking met Engelsecollega’s van de Universiteit van Leicester en het Kings College teLondon, onderzoek gedaan naar de telomeren. Telomeren zijn debeschermkapjes van het DNA, te vergelijken met de plastic uiteindenvan schoenveters. Bij de meeste cellen worden telomeren korter bijelke celdeling. Wetenschappers beschouwen telomeerlengte zodoendeals een ‘marker’ voor onze biologische leeftijd.

Genetische variatie
“In onze studie hebben we ontdekt dat individuen met eenbepaalde genetische variant kortere telomeren hebben en duswaarschijnlijk biologisch ouder zijn dan hun kalenderleeftijd”,aldus dr. Pim van der Harst van de afdeling Cardiologie UMCG. Heteffect hiervan is aanzienlijk: één kopie van de variant zorgtervoor dat de telomeren gemiddeld 75 basenparen korter zijn, watnormaal gesproken drie levensjaren duurt. Van beide ouders kun jedeze variant erven en als je er twee hebt, ben je biologisch gezienzeven jaar ouder. 

De geïdentificeerde genetische variant ligt dicht bij hetTERC-gen. Dit gen speelt een belangrijke rol bij de telomeerlengtevan stamcellen. De resultaten suggereren dat sommige mensengenetisch voorbestemd zijn om kortere telomeren te krijgen dananderen. Deze genetische variatie zou dus deels kunnen verklarenwaarom mensen in sommige families allemaal veel ouder worden dan inandere families.

Hartfalen
Eerder werd al bekend dat de telomeren sneller slijten doorschadelijke factoren, zoals roken. “Ook hartfalen en telomeerlengtezijn aan elkaar gelinkt”, aldus prof.dr. Dirk Jan van Veldhuisen,hoofd van de afdeling Cardiologie UMCG. “We hebben eerder alaangetoond dat patiënten met hartfalen kortere telomeren hebben. Nuis het de vraag of gezonde mensen met deze genetische variant eengroter risico hebben op het ontwikkelen van hartfalen.”

Het onderzoek maakte gebruik van data van de PREVEND studie. DitGroningse bevolkingsonderzoek bestudeert of eiwitten in deurine nier-, hart- en vaatziekten voorspellen. Het onderzoek werdmede gefinancierd door NWO, via een Veni-beurs van Pim van derHarst, het Interuniversitair Cardiologisch Instituut Nederland(ICIN), de Nederlandse Hartstichting, de Nederlandse Nierstichtingen de EU-projectsubsidie GENECURE.

De Groningse bevindingen worden vandaag gepubliceerd intijdschrift Nature Genetics.

 

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK