Obama investeert in kennis

Nieuws | de redactie
2 februari 2010 | Amerika heeft een groot begrotingstekort, maar blijkbaar ook zijn eigen motie-Hamer. In wetenschapsbeleid wordt in elk geval zeer fors geïnvesteerd door president Obama. De energievisie van Steven Chu wordt daarbij met kracht doorgezet.

ScienceInsider geeft een helder overzicht van de voorstellen van de president.Dit laat ook zien dat de schrapping van de plannen voor een basisop de maan niet inhoudt dat het ruimteonderzoek door de NASA moetbloeden. Integendeel het gaat om een zeer stevige herschikking vanprioriteiten van missies met astronauten naar wetenschappelijkeprojecten.

Het youtube-gesprek met de president over zijn plannen ziet u hier.

Here’s some of what the president’s $3.8 trillion 2011 budgetrequest, submitted this morning, could mean for science, ifCongress were to go along:

  • A $1 billion increase, to $32.1 billion, for the NationalInstitutes of Health. That 3%-plus boost is aimed at keeping NIH onpace with inflationary costs for doing biomedical research.
  • A $550 million boost, to $7.4 billion, for the National ScienceFoundation. Almost all of that 8% increase would go to NSF’s sixresearch directorates, with a special emphasis on clean energy andsustainability. Its education and training programs would rise by2%.
  • A $226 million hike, to $5.1 billion, for the Office of Sciencewithin the Department of Energy (DOE). The department’s 3-year-oldeffort to jump-start a low-carbon economy, the Advanced ResearchProjects Agency-Energy, would get $300 million as its first annualbudget. A scaled-down education and training initiative,RE-ENERGYSE, would get $74 million, after Congress rejected a muchlarger program proposed last year.
  • A $540 million boost, to $5 billion, for science programswithin NASA. The increase comes as part of the Administration’sproposed reshuffling of priorities on human space exploration. Thatplan includes a heavy-lift rocket for exploration beyond the moonand the commercial sector taking on responsibility for gettingastronauts to the low-Earth-orbit international space station.
  • A $164 million jump, to $429 million, in the competitivelyawarded research programs at the U.S. Department ofAgriculture.
  • A $67 million increase, to $587 million, for the basic scienceprograms at the National Institute of Standards andTechnology.

NIST is one of three agencies-NSF and DOE’s Office of Scienceround out the trio-that have been promised a doubled researchbudget over 10 years. The Administration’s 2011 budget for allthree is in line with that pledge.

Opmerkelijk: een van de weinige posten die flink omlaag gaat, is debijdrage van de USA aan het kernfusieproject ITER inZuid-Frankrijk. Het Congres had hier al eerder op bezuinigd en depresident vermoedt waarschijnlijk dat hij hier opnieuw de handenniet voor op elkaar zal krijgen. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK