SF-afschaffing goed voor vrouwen

Nieuws | de redactie
19 februari 2010 | Het vervangen van de studiefinanciering door een leenstelsel is voordelig voor studentes. Prof. Marijk van der Wende (AUC) rekent voor hoe dat zit.

Bij het afscheidssymposium van HHS-voorzitter Pim Breebaartschetste Van der Wende (dean van het AUC) de toekomst van hethoger onderwijs en de differentiatie daarbinnen. In een kleineexcursie wees zij daarbij op het effect van de combinatie van hetstudiesucces van de vrouwen in het HO met de relatief lagearbeidsparticipatie van vrouwen en hun nog steeds lageresalarisniveaus.

Zou de huidige WSF vervangen worden door een ‘sociaal leenstelsel’a la de VVD en Wouter Bos of eenacademicibelasting-systeem a la GroenLinks, dan gaan vooral demannen in Nederland dit merken in hun portemonnee. Zij hebbennamelijk een duidelijk lager studierendement met de daar veelal aanverbonden hogere studieschulden. Tevens kennen zij een duidelijkhogere arbeidsparticipatie, minder deeltijds betrekkingen endaarbij ook nog gemiddeld hogere inkomens.

Dit zal betekenen dat zij dan zwaarder aangeslagen worden ophun latere inkomens voor de afbetaling van de studieschulden vanheel het HO dan de vrouwen, terwijl deze kwalitatief meerprofijt hebben gekend van hun studie. “The boys will be paying forthe girls,” aldus de President of the Governing Board of theProgramme on Institutional Management in Higher Education(IMHE) van de OECD.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK