Sterren en de UU

Nieuws | de redactie
23 februari 2010 | In maart tovert Utrecht zich om tot Houston. Drie dagen lang is de UU het centrum van de röntgensterrenkunde. 120 wetenschappers uit alle windstreken trekken naar de Domstad om over hele hete sterren en zwarte gaten te praten.

Van 15 tot en met 17 maart vindt de conferentieHigh-resolution X-ray spectroscopy plaats in hetacademiegebouw van de Universiteit Utrecht. Deze internationalebijeenkomst wordt georganiseerd door SRON Netherlands Institute forSpace Research en de UU.

Het hoofdthema van de conferentie is sterrenkunde met behulp vanhogeresolutie-röntgenspectroscopie. Deze hoogwaardige techniekmaakt het mogelijk om tot ver in het heelal de samenstelling,temperatuur en snelheid te bepalen van hete gassen rondom sterren,supernovae, sterrenstelsels en zwarte gaten. Metröntgenspectroscopie kunnen sterrenkundigen bijvoorbeeldachterhalen wat er met materie gebeurt als het een zwart gatnadert.

Met de lancering van de Europese XMM-Newton- en AmerikaanseChandra-observatoria, nu tien jaar geleden, kregen sterrenkundigenvoor het eerst de beschikking over zeer gevoelige instrumenten dienauwkeurig röntgenstraling op golflengte kunnen scheiden. SRONbouwde voor beide observatoria een zogenoemde traliespectrometer.Op de conferentie zal er veel aandacht zijn voor de resultaten diede afgelopen tien jaar zijn behaald met de Nederlandsemeetinstrumenten op de satellieten. Daarnaast wordt van gedachtengewisseld over de laatste resultaten van de UV-spectrometer dievorig jaar tijdens een spaceshuttlemissie in deHubble-ruimtetelescoop werd geïnstalleerd.

Meer informatie over de conferentie vindt u opwww.sron.nl/xray2010


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK