Studenten tegen ‘afbreukbeleid’

Nieuws | de redactie
1 februari 2010 | Vanochtend hebben studenten in acht steden actie gevoerd en in Rotterdam, Amsterdam, Utrecht en Nijmegen gebouwen bezet tegen mogelijke bezuinigingen en voor het behoud van de studiefinanciering.

“Studenten luiden de noodklok”, zo stelt Gerard Oosterwijk,voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb), naaraanleiding van de acties. De LSVb verklaart dat de actiesinitiatieven van studenten zelf zijn, maar dat de studentenbond zewel steunt. De eisen van de actievoerende studenten zijn divers. InUtrecht wordt geprotesteerd tegen de afschaffing van het gedrukteUblad. Voorts verlangen de studenten een meer democratische houdingvan de bestuurders.

In Amsterdam hebben de actievoerders een collegezaal bezet. Eenwoordvoerder laat weten dat ze eisen dat het College van Bestuurvan de UvA afstand neemt van de uitspraken die VSNU-voorzitterSijbolt Noorda onlangs deed in het FD. Noordaverklaarde vorige week voorstander te zijn van het afschaffen vande studiefinanciering.

“Geen verder afbreukbeleid”

De LSVb laat in een persverklaring weten dat de studenten tegenbezuinigingen in het hoger onderwijs zijn. Ze eisen investeringen,intensiever en kleinschaliger onderwijs, met behoud van destudiebeurs. “Dat de studenten het hebben gehad met hetkabinetsbeleid is geen nieuws. Maar de absolute druppel is geweestdat diverse universiteitsbesturen zich nu ook achter de voorgenomenbezuinigingen hebben geschaard. Die mensen moeten juist hun rugrechten voor hun studenten”, aldus LSVb-voorzitter Oosterwijk.

“Het is goed dat studenten van zich afbijten en duidelijk makendat verder bezuinigen op het hoger onderwijs geen optie is.Plasterk is gewaarschuwd, studenten pikken geen verderafbreukbeleid.”

Wiljijstufie.nl

Nu de geruchten over het afschaffen van de studiefinancieringsteeds hardnekkiger worden, heeft de LSVb de website www.wiljijstufi.nl gelanceerd.Op deze site kunnen studenten, scholieren en ouders hun meninggeven over de studiefinanciering. Hiermee probeert de studentenbondde wenselijkheid van de beurs en de mogelijke gevolgen van deafschaffing ervan in kaart te brengen.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK