Balkenende meest competent

Nieuws | de redactie
5 maart 2010 | Balkenende lijkt de meest competente politicus. Dat blijkt uit Amerikaans psychologisch onderzoek op Princeton. Geert Wilders bleek het minst te scoren, nog onder volkszanger Gordon. Was dat met dank aan Fluffy, de robothond uit Rotterdam?

Het wetenschapsprogramma Labyrint liet een eerste indrukfoto-onderzoek doen naar de beoordeling van de competentie van tienNederlandse politici. De tien foto’s werden onder leiding van deAmerikaanse psycholoog Alexander Todorov voorgelegd aan een groepAmerikaanse studenten. Zij moesten bij de aanblik van telkens tweefoto’s op basis van hun eerste indruk aangeven welke van de tweepersonen ze het meest competent achtten.

Todorov is als professor in de Psychologie verbonden aan PrincetonUniversity en gespecialiseerd in sociale cognitie enpersoonswaarneming. Hij werd bekend door de voorspellende waardevan zijn ‘Snapshot test’. In meer dan 80% van de gevallen kanTodorov aan de hand van de primaire reactie van de studenten op defoto’s de uitkomst van verkiezingen voorspellen.

De foto’s waren aangeleverd door de redactie van Labyrint. De tienpolitici waren Pechtold, Wiegel, Bos, Halsema, Kroes, Balkenende,Kant, Verdonk, Rutte, Wilders en, als ‘red herring’, Gordon.Vanzelfsprekend werden de foto’s meerdere keren willekeuriggewisseld. Alleen Todorov kende de namen, de Amerikaanse studentenzagen alleen de foto’s.

Als meest competente politicus werd Balkenende gekozen. Bos enHalsema werden ex equo op de tweede plaats uitverkoren. Verdonk enGordon eindigden bijna onderaan de lijst. Hekkensluiter wasWilders. Hij werd door de proefpersonen het minst competent geacht.Kant stond op 3, Wiegel werd 4, Rutte 5, Kroesen Pechtold samen op 6, Verdonk 7, Gordon 8, en GeertWilders bereikte de 9e plaats.

Waarom Balkenende bij studenten wereldwijd zo aanslaat? Kijk hier hoe hijrecent met ScienceGuide jongeren van de HogeschoolRotterdam en hun robothondje Fluffy wist te enthousiasmeren.”Techniek moet je leren proeven. Je moet soms over je eigen grensen terughoudendheid heen stappen als het om techniek gaat.”In Balkenende’s jeugd had hij zijn broers altijd de technischelego laten doen.”Niks voor mij, was mijn houding.” “Ik was eenbeetje technofoob, denk ik nu.” Dat veranderde toen zijn dochterAmélie een kleuter werd. “Sindsdien moet ik wel!


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK