Deetman trekt onderzoek naar clerus

Nieuws | de redactie
9 maart 2010 | Oud-onderwijsminister Wim Deetman gaat het proces leiden, dat moet zorgen voor een onafhankelijk onderzoek naar de meldingen van kindermisbruik in katholieke instellingen.

Onderzoeksplan en tijdslijn

Het aantal meldingen van misbruik in vroegere katholieke vormings-en opleidingsinstituten noodzaakt een nader onderzoek, aldus de RKkerk in een persbericht.

De bisschoppenconferentie geeft “de voorkeur aan breed, extern enonafhankelijk onderzoek. Dergelijk complex onderzoek moetzorgvuldig gebeuren. Onder begeleiding van drs. W.J. Deetman zal dekomende tijd gewerkt worden aan het samenbrengen van de benodigdeexpertise, het opstellen van een onderzoeksplan en het uitzettenvan een tijdslijn.”  

Nevenfunctie

Oud-minister van O&W voor het CDA Deetman zou voor hetopstellen van een daartoe strekkend onderzoeksplan zo’n vier totzes weken nodig hebben. Dat de protestant pur sang Wim Deetman isgevraagd voor deze gevoelige klus, hangt hoogtwaarschijnlijk samenmet een van bestuurlijke nevenfuncties die hij vervult naast hetlidmaatschap van de Raad van State. Deetman is ook voorzittervan het dagelijks bestuur van het  Interkerkelijk Contact inOverheidszaken (CIO), waarbij 29 kerkgenootschappen in Nederlandzijn aangesloten. Het CIO behandelt namens die kerkenonderwerpen op het terrein van kerk en samenleving.

Ook behartigt het CIO de gemeenschappelijke verzorging van taken ofbelangen op het gebied van de geestelijke verzorging in justitiëleinrichtingen, de geestelijke verzorging in de krijgsmacht, degezondheidszorg en monumentale kerkgebouwen.

‘Grote schoonmaak’

Binnen de katholieke kerk heeft Deetman in elk geval medestanders,als hij zou aansturen op het soort krachtdadige ingrepen waarhij als minister om bekend stond. “Genoeg! We moeten groteschoonmaak houden”, zegt curiekardinaal en landgenoot van pausBenedictus Walter Kasper tegen la Reppublicabijvoorbeeld.

In een interview bestempelt hij het seksueel misbruikvan minderjarigen door priesters als “misdadig, beschamend enonaanvaardbaar”. De president van de Pauselijke Raad terBevordering van de Eenheid der Christenen breekt een lans voornultolerantie en een harde aanpak.




«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK