Dirk Scheringa schoffeert UTwente

Nieuws | de redactie
25 maart 2010 | Het lezingencircus van voormalig DSB/AZ/schaatsbaas Dirk Scheringa tingeltangelt ook langs het hoger onderwijs. In Twente meende hij te mogen dicteren dat zijn betoog een besloten bijeenkomst was en liet zijn bewakers een universitaire persmedewerker verwijderen. CvB-voorzitter Anne Flierman is woest: “Ongehoord! En of we blij moeten zijn met een lezing van een figuur als Scheringa laat ik in het midden.”

In gebouw ‘de Waaier’ van de UTwente hingen A4-tjes met’Verboden voor pers’ en bij de ingang van de zaal lag een ‘zwartelijst’ met namen van alle redacteuren en fotografen van UT-Nieuws.Kort nadat een redacteur door de controle kwam, werd hij opgemerkt.Onder begeleiding van de lijfwacht van Scheringa werd deverslaggever de zaal uitgezet en hinderlijk gevolgd bij hetverlaten van het gebouw.

Geen staatsveiligheid

“Dit kan echt niet”, reageert voorzitter Flierman. “In principe isalles wat op de UT plaatsvindt openbaar, tenzij er zwaarwegenderedenen zijn om iets in kleine kring achter gesloten deuren telaten plaatsvinden. Bijvoorbeeld als het gaat om zaken die destaatsveiligheid betreffen.”  Maar die is bij de beschermingvan de ijdelheid van de bankier in ruste uit Wognum toch niethelemaal aan de orde.

Niettemin werd bij de opening van de lezing van Scheringa gemelddat het publiek niet mocht twitteren of bloggen over de inhoud vande lezing. Wie toch informatie de wereld in zou helpen, kondaarvoor persoonlijk aansprakelijk worden gesteld. Nog geen tweeminuten later stonden de eerste tweets op Twitter enkwamen de eerste foto’s op de redactie van het universitaireblaadje binnen.

Oma’s rollade

De studenten hebben van de oud-ondernemer verder weinig rijkegedachten of inzichten in het kader van hun academische vorming ofBildung ontvangen. Want waarom zijn bank failliet ging,kon Scheringa niet zeggen “omdat er nog allerlei onderzoeken lopen.Als ik het toch vertel, staat het binnen vijf minuten op Twitter enis het om acht uur in het NOS Journaal.”  

In zijn inleiding sprong de ex-voetbalmanager wat van de hakop de tak, zo noteert UTnieuws, ondanks de persbreidel uitWest-Friesland. Zo analyseerde Scheringa de gewoonte vanzijn vrouw om bij het bereiden van een rollade links en rechts eenstuk af te snijden. Wat bleek? Zijn vrouw had dit gebruik van haarmoeder over genomen en die had het weer van grootmoeder afgekeken.Oma sneed altijd links en rechts wat van de rollade. Omdat depan te klein was.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK