Europees hoger onderwijs zonder regels

Nieuws | de redactie
31 maart 2010 | Marijk van der Wende (AUC) wil een Europese hoger onderwijsruimte zonder regels. Dit zei zij tijdens een workshop over Bologna op het Nuffic jaarcongres. “Mobiliteit is gebaat bij vrije ruimte. Innovatie is gebaat bij autonomie.”

 

‘Minder regelgeving en meer vrijheid voor instellingen in 2020′,daar waren de deelnemers van de workshop het over eens. De kunstvoor de Bologna landen is te dereguleren met een kader op Europeesniveau. De EU moet daarbij nadrukkelijk niet de instellingen ’topdown’ gaan reguleren, dit werkt averechts. Over de uiteindelijkedoelstelling van Bologna is Marijk van der Wende helder: “het doelis om de arbeidsmobiliteit te verhogen; economie is de ‘drivingforce’ van Bologna”.

Een ‘krappe 7’

Onder leiding van CHEPS is er een onderzoek gedaan naar deeffectiviteit van Bologna. Hoofdonderzoeker Don Westerheijdenpresenteerde de uitkomsten en geeft de Bologna landen een ‘krappe7’ voor de nationale onderwijshervormingen. “Feitelijk is de EHEAer nog niet, al zeggen ministers van wel.”

Robert Wagenaar (RUG) vindt het niet verwonderlijk dat Bolognanog niet af is. “Het kost tientallen jaren om zoietsgeïmplementeerd te krijgen.” En verandering betekent vaak ookweerstand. “Als instellingen of studenten niet het gevoel hebbendat het over hun gaat, het ‘ownership’ gevoel niet hebben, dankrijg je geen verandering gedaan.”  

Europa aantrekkelijker

Uit de cijfers van CHEPS blijkt verder dat de Europese hogeronderwijsruimte aantrekkelijker is geworden. De EHEA trok in 200730% van de wereldwijde mobiele studenten, waar dit in 1999 nog 22%was. Er is met name meer diplomamobiliteit volgens Westerheijden.De studiepuntmobiliteit is ongeveer gelijk gebleven.

 

U vindt de presentatie van het CHEPS-onderzoek hier.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK