Google conflict raakt HO en onderzoek

Nieuws | de redactie
23 maart 2010 | Het vertrek van Google uit China en een daarop volgend verbod zou voor de wetenschap aldaar een ramp zijn. Meer dan driekwart van de Chinese wetenschappers geeft aan dat deze zoekmachine hun primaire onderzoeksbron is. "Research without Google would be like life without electricity,” aldus één van hen.

Internetgigant Google voegt namelijk de daad bij het woord. Namaandenlange censuurdiscussies met Peking heeft het bedrijfbesloten om zijn zoekmachine te verplaatsen naar Hongkong. Dezoekmachine blijft vanuit Hongkong vooralsnog wel bereikbaar voorde Chinese wetenschap.

Uit recent onderzoek van Nature blijkt dat voor meer dandriekwart van de Chinese wetenschappers Google de primaireonderzoeksbron is. 84%  van de Chinese wetenschappers zouserieus gehinderd worden in hun onderzoekswerkzaamheden en volgens78% wordt de internationale  samenwerking  tussenwetenschappers erdoor verstoord.

Zover is het nog niet. Google houdt in China alleennog een verkoopteam en R&D-activiteiten overeind. Al isChina maar een ‘kleine’ inkomstenbron voor Google, de markt biedtenorm veel bezoekers en potentie. Google is sinds 2006 actief inChina en moet qua marktaandeel alleen de lokalezoekmachine Baidu voor laten gaan.

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK