Kazachstan 47e lid van ‘jarig’ Bologna

Nieuws | de redactie
16 maart 2010 | Het Bologna-proces bestaat tien jaar. Met een gala in de Weense Hofburg werd dit groots gevierd door de onderwijsministers van 47 Europese landen. Opvallend nieuwe danspartner op het bal is Kazachstan, als 47e lid van de Europese Hoger Onderwijsruimte.

In Boedapest en Wenen zijn de onderwijsministers van 47 Europeselanden bijeengekomen om de Europese Hoger Onderwijsruimte (EHEA) telanceren. Tot de lancering van de EHEA is in 1999 besloten bij deondertekening van de Bologna verklaring. De EHEA moet de kwaliteit,mobiliteit en transparantie van het Europees hoger onderwijsverbeteren.

Het bevorderen van de mobiliteit van studenten en onderzoekersis één van de doelen van de EHEA. Hierover werd in Boedapesttreffend gezegd: “In Europe, we have more policy then data aboutmobility.” De ministers met hebben elkaar afgesproken om in 2020minimaal 20% van de studenten buitenlandervaring te laten opdoen.Verder zal de Leuven-agenda worden uitgevoerd in de komendejaren.

Opvallend in de ‘Boedapest-Wenen verklaring’ is de passage overde toetreding van Kazachstan als 47e lid van de EHEA.Dit grotendeels Aziatisch land werkt aan de invoering van eentransparant studiepuntensysteem en opent nu zijn deuren voor demobiele Europese student. Gaat de hoofdstad Astana Valenciaopvolgen als studententrekpleister? Dankzij het Bolashakscholarship’ kunnen studenten uit Kazachstan alsinds 1993 wereldwijd studeren. Ook interessant is dat Kazachstanqua uitgaven aan het hoger onderwijs, uitgedrukt in percentage vanhet BNP, niet onder doet voor Nederland.

U leest de volledige Budapest-Vienna declaration hier. De volgende ministeriële conferentie zalplaatsvinden in Boekarest, Roemenië op 26 en 27 april 2012.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK