Kennis is onmacht

Nieuws | de redactie
5 maart 2010 | De Universiteitsdag 2010 in Utrecht gaat over Francis Bacons bonmot 'Kennis is macht'. Prof. dr. Mirko Noordegraaf, de tegendraads originele bestuurswetenschapper, spreekt er echter over 'Kennis is onmacht'. "Ministers, zelfs gepromoveerde bewindspersonen, eisen opeens foutloos onderzoek."

Na de frontale aanvallen op managers, politici, en rechters vande afgelopen jaren, is opeens de wetenschap aan de beurt. Vooralhet klimaatonderzoek – IPCC, Planbureau voor de Leefomgeving -, de’fouten’ in wetenschappelijke klimaatrapporten, en de’belangenconflicten’ van onderzoekers hebben het krediet vanwetenschappelijk onderzoek aangetast en wetenschappers in deverdediging gedrukt.

Ook buiten het klimaatonderzoek, zo lijkt het. Iets dat overigensal ook al eerder zichtbaar werd, bijvoorbeeld bij de politiekepogingen om de Mexicaanse griep te beteugelen. Ministers, zelfsgepromoveerde bewindspersonen, eisen opeens foutloosonderzoek.

Hoe kan het dat groeiende kennis tot meer verwarring leidt, en tottoenemende kritieken op kennis zelf? Kennis geeft toch macht, inplaats van gebrek aan kracht? Hoe moeten bestuurders hier meeomgaan? En wat betekent dit voor universiteiten?

Noordegraaf werkt deze gedachten uit in een lezing op 27 maart, inhet uitvoerige ochtendprogramma vanaf 10 uur in hetEducatorium van de UU aan de Uithof. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK