Kennis is onmacht
Na de frontale aanvallen op managers, politici, en rechters vande afgelopen jaren, is opeens de wetenschap aan de beurt. Vooralhet klimaatonderzoek – IPCC, Planbureau voor de Leefomgeving -, de’fouten’ in wetenschappelijke klimaatrapporten, en de’belangenconflicten’ van onderzoekers hebben het krediet vanwetenschappelijk onderzoek aangetast en wetenschappers in deverdediging gedrukt.
Ook buiten het klimaatonderzoek, zo lijkt het. Iets dat overigensal ook al eerder zichtbaar werd, bijvoorbeeld bij de politiekepogingen om de Mexicaanse griep te beteugelen. Ministers, zelfsgepromoveerde bewindspersonen, eisen opeens foutloosonderzoek.
Hoe kan het dat groeiende kennis tot meer verwarring leidt, en tottoenemende kritieken op kennis zelf? Kennis geeft toch macht, inplaats van gebrek aan kracht? Hoe moeten bestuurders hier meeomgaan? En wat betekent dit voor universiteiten?
Noordegraaf werkt deze gedachten uit in een lezing op 27 maart, inhet uitvoerige ochtendprogramma vanaf 10 uur in hetEducatorium van de UU aan de Uithof.
Meest Gelezen
Internationale studenten Maastricht faliekant tegen verplichte cursus Nederlands
Alleen bèta’s tegen Erkennen en Waarderen
‘Digitalisering slecht voor staf- en studentenwelzijn’
VVD en CDA willen weer terug naar prestatiebekostiging in het hoger onderwijs
“Internationalisering van de universiteit moet geen zelflikkend ijsje worden”
