Nieuwsbrief 17 maart

Nieuws | de redactie
17 maart 2010 | Met onder andere een interview met Jacques Delors, studiesucces van gehandicapte studenten, de THES-ranking ontmaskerd en het HO wordt uitgedaagd door Twitter.

 

 

Nieuwsbrief ScienceGuide – maart 2010, nummer10

Op weg naar 9 juni

  • “€1,- in kennis investeren via Europa is vaak doeltreffenderdan €2,- nationaal.” Europees staatsman Jacques Delors zet met vuur en flair grote lijnenvan een succesvol kennisbeleid uiteen in een exclusief gesprek.”Weet u, ik denk vaak: ‘Was ik maar minister van onderwijsgeweest!’.”

 

  • Balkenende “meest competent leider”, aldusPrinceton-onderzoek. En Cohen beveelt via ScienceGuide de nieuweVondel-biografie aan.

  • Demografie: het nieuwe thema van zorg voor het HO.Fontys grijpt nu al in bij opleidingen technieken Pabo vanwege komende krimp. Zeeland moet van Commissie D’Hondt zelfs statusaparte krijgen om HO-aanbod overeind te houden.

 

Onderwijs en Onderzoeksnieuws

  • Voor studiesucces van gehandicapte studenten voldoet”geen enkele van de onderzochte instellingen in alle opzichten aande eisen die de inspectie stelt,” meldt Marja van Bijsterveldt(OCW) en komt alsnog met wetgeving.

  • Veel geciteerd, maar niettemin ver onder de maat. DeTHES-ranking erkent nu dat ze op drijfzand is gebouwd: “in fact a simple opinionsurvey of academics.” Arme UvA, die zich met plaats 49coiffeerde….

 

  • Primeur bij NHTV: een hogeschool met een Rector Magnificus. Onderzoek wordt ook in het hbo eenfundamenteel, strategisch kenmerk. Henk Rosendal (HogeschoolLeiden) betoogt daarom dat hierbij één kerntaak moet worden aangewezen: het uitvoerenvan praktijkgericht onderzoek.

  • Lage intelligentie, schizofrenie en autisme konden weleenssamenhangen met specifieke genen. De ‘dwarse G-eiwitten‘ van VU-onderzoekster DaniellePosthuma fascineren de wetenschap wereldwijd.

  • Innovatie en kennistoepassing zijn het kernstuk van de nieuweLissabon strategie: de R&D-target van 3% wordt onder geenbeding losgelaten. Nieuwe Eurocommissaris Máire Geoghegan-Quinngeeft pittig visitekaartje af.


En ook

Jack Dorsey

  • Jack Dorsey bouwde een contactsysteem voor taxichauffeurs enpizzakoeriers. Zo bedacht hij Twitterin twee weken. Nu is hij CEO daarvan en vertelt op dejaarvergadering van het hoger onderwijs in de USA wat dit conceptvoor kennisinstellingen kan betekenen. ScienceGuide volgt u opTwitter hier.

 

Wilt u de Nieuwsbrief ook ontvangen? Klik hier.
Redactie ScienceGuide – 020-4285371

Afmelden kan via info@scienceguide.nl


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK