Nieuwsbrief 24 maart

Nieuws | de redactie
30 maart 2010 | Met onder meer de politieke agenda van staatssecretaris Van Bijsterveldt, interviews met Harvard-topper Peter Galison en de collegevoorzitter van Depaul University in Chicago Dennis Holschneider.

Nieuwsbrief ScienceGuide – maart 2010, nummer 11


Op weg naar 9 juni

  • Marja van Bijsterveldt (OCW) geeft haar agenda:studiesucces, productiviteit van het HO, meer samengaan VO-HO voorbeter rendement en motivatie. En de studentassessor gaf “een welheel bijzondere omweg”, erkent zij in gesprek metScienceGuide.

  • Drie topthema’s voor HO-beleid: excellentie,kenniseconomie en studiesucces bij diversiteit. Leiden Universiteitstart een nieuw soort college in Den Haag voor excellentestudenten. “Zelfs in Brussel en Washington kennen ze dit niet”,aldus vice-rector Rietje van Dam.

  • Hoe stimuleert het HO de kenniseconomie in regio’s in tijden van krimp?”De tijd van ieder voor zich is wel voorbij,” zegt Robert Veenstra(voorzitter Stenden). Uitdaging is wel dat de noordelijke bevolkinglage opleiding- én ambitieniveaus kent.

  • Tijdens het Mix-In congres sprak ScienceGuide metDennis Holtschneider, president van DePaul in Chigaco – nummer 1van de emanciperende universiteiten in de VS – over onder meer hogeeisen stellen als drijfveer voor studiesucces en diversiteit.”True diversity means community.”

Onderwijs en Onderzoeksnieuws

  • “4,8 miljard mensen hebben toegang tot medicijnen,nog 2 miljard te gaan.” De Access to Medicine Index ranktfarma-ondernemingen naar de mate waarin zij de wereldwijde toegangtot medicijnen bevorderen.

  • Harvard kent 20 ‘universiteitshoogleraren’, toppers zoalsfysicus en historicus Peter Galison. Hij spreekt met ScienceGuideover nanoscience, de grensvlakken van kennis, de Vrede van Utrecht,en over hoe zijn films over geheimen en atoomwapens de wetenschapen politiek opschudden.

  • Docent worden of toch maar liever bankier? Het soort mensen datkiest voor een roeping of professie heeft veel te maken met hetsoort beloning. Wat leert het HO daarvan? En de docent?Dat vraagt Thomas Dohmen in zijn oratie.

  • Nederland hangt nog steeds in de groep ‘volgers’onder de kennisnaties in Europa. Estland en Slovenië dreigen onsland in te halen. Duitsland en Finland hebben hun positie alsinnovatieleiders verder versterkt. Het kan dus wel.

  • Hoe voorkom je dat studenten in grote groepen alleen maarhoorcolleges krijgen? Kan dat zonder twee keer zoveel docenten inte zetten? UU-decaan Wiljan van den Akker over zijn aanpak:betaalbaar en kwaliteit verhogend.

En ook
wagnersmetadolfNB

  • 57 jaar was hij de baas van het fameuze operafestival – sinds1876 – van grootvader Richard (1813-1883). WolfgangWagner brak vele records, tot die van dewachttijden voor kaartjes voor zijn Bayreuth. Een rijk leven volpolitieke strijd, dynastiek gedoe en verzengende muziek isvoorbij.

 

Wilt u de Nieuwsbrief ook ontvangen? Klik hier.
Redactie ScienceGuide – 020-4285371

Afmelden kan via info@scienceguide.nl


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK