Slechte slapers presteren beter

Nieuws | de redactie
22 maart 2010 | Vijftigplussers met chronisch slaaptekort presteren beter dan hun ’s nachts doorsnurkende leeftijdsgenoten. De betere prestaties worden veroorzaakt door ‘hyperarousal’, een licht aanhoudende vorm van stress. Dit concludeert Ellemarije Altena (VU) in haar proefschrift ‘Mapping insomnia’.

NWO-onderzoeker Ellemarije Altena deed onderzoek naar dehersenactiviteit van goede en slechte slapers boven de vijftigjaar. Ze liet een grote groep vijftigplussers verschillende takenuitvoeren. Slechte slapers hebben een lagere hersenactiviteit, maarpresteren beter dan goede slapers. Deze betere prestaties wordenveroorzaakt door het fenomeen ‘hyperarousal’, een licht aanhoudendevorm van stress. Het is niet bekend of hyperarousal negatievebijwerkingen heeft, hoewel stress wel tot geestelijke enlichamelijke problemen kan leiden.

Het onderzoek van Ellemarije Altena maakt onderdeel uit van hetslaaponderzoek van Eus van Someren aan het Nederlands Instituutvoor Neurowetenschappen van de KNAW. Hij ontving in 2001 een Vidien in 2008 een Vici uit de Vernieuwingsimpuls van NWO voor zijnonderzoek naar de oorzaken en gevolgen van slecht slapen, en is nugestart met een groot landelijk onderzoek naar goed en slechtslapen, waar iedereen aan mee kan doen (www.slaapregister.nl).

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK