Aswolk: er komt nog meer

Nieuws | de redactie
20 april 2010 | Ejyafjallajökull is 'de eigen vulkaan' van Andy Hooper van de TU Delft. Hij was er drie weken geleden nog, want met behulp van satellieten en gps stations onderzoekt hij hoe de bodem van IJsland rond vulkanen zich gedraagt. "Er zit nog druk achter."

Zo wil hij meer inzicht te krijgen in vulkaanuitbarstingen en zein de toekomst wellicht beter te kunnen voorspellen. Hij sluit nietuit dat we nog een tijd last kunnen houden van deze vulkaan, en ookandere vulkanen op IJsland zouden zich in de toekomst vaker kunnenroeren. Hooper houdt vandaag een lunchlezing over zijn werk,die ook via internet te volgen is.

Hooper gebruikt radarinstrumenten aan boord van satellieten ombewegingen van de grond te kunnen detecteren. ‘Vaak komt voor eenuitbarsting de grond rondom de vulkaan omhoog. De druk bouwt zichdan op, wat vaak – maar niet altijd – tot een uitbarsting leidt.Meestal zakt de grond daarna weer in, een beetje zoals een misluktesoufflé. Het gaat maar om centimeters, maar satellieten kunnen datheel nauwkeurig zien.’

Hooper sluit niet uit dat deze uitbarsting nog niet voorbij is.’In het geval van de Ejyafjallajökull hebben we dat terugzakken nogniet gezien. Blijkbaar zit er dus nog druk achter.’

Ook op lange termijn voorziet Hooper vaker vulkaanuitbarstingen opIJsland, veroorzaakt door de opwarming van de aarde. ‘De gletsjersop IJsland leveren de nodige tegendruk voor het vulkanisch actievegebied. Als er minder ijs op het eiland drukt, zullen vulkanenmakkelijker uitbarsten. Dat gebeurde ook aan het eind van delaatste ijstijd.’

De lunchlezing is hier te bekijken.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK