Bijzonder hoogleraar tabaksontmoediging

Nieuws | de redactie
12 april 2010 | De Universiteit Maastricht heeft Marc Willemsen benoemd tot bijzonder hoogleraar Tobacco Control Research. Volgens Willemsen werkt het beleid van de Nederlandse overheid onvoldoende om het het roken effectief te ontmoedigen. “Roken is in ons land vermijdbare doodsoorzaak nummer één.”

Willemsen zal aan het Maastrichtse onderzoeksinstituutCAPHRI  onderzoeken welke factoren een rol spelen bij hetsucces of falen van maatregelen die genomen worden om het roken teontmoedigen. “Het gaat hier langzamer dan in veel andere landen. Ikvraag me af waarom dat zo is. Dat is ook één van deonderzoeksvragen waar ik mij op zal gaan richten.”

“Ik ben altijd idealistisch geweest en wil me in mijnacademische carrière graag inzetten voor de volksgezondheid”, aldusMarc Willemsen. “Roken is in ons land vermijdbare doodsoorzaaknummer één. Ik ben blij met de kans om via onderzoek verder na tegaan hoe rokers geholpen kunnen worden het roken achter zich telaten. Want, de meeste rokers zien hun roken als een probleem enzouden graag willen stoppen. De omstandigheden in Nederland omrokers hierin te ondersteunen kunnen worden verbeterd.”

Willemsen gaat het hoogleraarschap combineren met zijn werk bijSTIVORO, het Nederlandse expertisecentrum voor tabaksontmoedigingWillemsen is hoofd van de onderzoeksafdeling van STIVORO die allange tijd een samenwerking heeft met CAPHRI (Care and PublicHealth Research Institute). In gezamenlijkheid worden methodenontwikkeld om het roken terug te dringen. Bij gebleken werkzaamheidzorgt STIVORO ervoor dat deze methoden beschikbaar komen voor hetgrote publiek en voor gebruik door professionals zoals huisartsenen verloskundigen. Zo profiteren beide organisaties van elkaarsexpertise.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK