Excellentie in de praktijk

Nieuws | de redactie
27 april 2010 | Sinds 2009 werken hogescholen aan de realisering van excellentieprogramma’s met geld van Sirius. Maar op welke manieren kun je vorm geven aan excellentie en met welke dilemma’s krijgen hogescholen dan te maken? Daarover gaat een masterclass van Facta op 1 juni 2010, met onder meer 'excellentie-lector' Marca Wolfensberger.

Op heel wat hogescholen lopen inmiddels excellentieprogramma’s.De intenties zijn goed, maar de praktijk is weerbarstig. En dediscussie over wat excellentie in het hbo nu eigenlijk inhoudt, isnog lang niet verstomd. Houdt excellentie vooral in dat je de bestestudenten zo snel mogelijk doorsluist naar de universiteit, ofheeft het hbo ook ‘eigen’ vormen van excellentie te bieden?

Nieuw lectoraat

Die laatste opvatting wordt in ieder geval uitgedragen door Sirius,dat er bij de toekenning van gelden sterk op heeft gelet dathogescholen excellentie vanuit hun eigen missie definieerden.

De eerste hogeschool die het lukte gelden van Sirius binnen tehalen, was de Hanzehogeschool. Daarom is het geen toeval dat juistdie hogeschool een lector excellentie heeft aangesteld, namelijkMarca Wolfensberger, die op 1 juni ook spreekt. Wolfensberger iszelf betrokken geweest bij de beoordelingen van de Siriusgelden enonderzoekt nu de uitvoering ervan.

Concrete voorbeelden uit praktijk van excellentie

Naast lezingen zijn er op 1 juni ook verschillendeworkshops waarin verschillende aspecten van excellentie aan de ordekomen. Deze staan onder leiding van projectleiders excellentie vanverschillende hogescholen. Dagvoorzitter is Pieter Gerrit Kroeger,hoofdredacteur van ScienceGuide.nl. De masterclass wordt gehoudenin Schouwburg en Congrescentrum Orpheus in Apeldoorn.

Voor meer informatie en inschrijving klikt u hier.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK