Fontys Hogeschool Tom Boonen?

Nieuws | de redactie
22 april 2010 | Wielrennen en communicatie leren bij Johan Cruyff? Fontys denkt hiermee in België studenten te kunnen lokken.

Grenzeloos goud

De hogeschool adverteert als Johan Cruyff University enEconomische Hogeschool Tilburg bij de zuiderburen in hettoonaangevende opinieweekblad en televisiemagazine Humo met deleus: “JIJ gaat samen met ons voor grenzeloos goud”. Fontys verteltin de advertentie dat zij op slechts “20 km van deBelgisch/Nederlandse grens, sinds september 2009 host is van deJohan Cruyff University Tilburg.” En zij presenteert in eenhalve pagina beeld Maurice de Bekker uit Rosmalen, 3e jaarsbelofte wielrenner bij LSE Parkhotel Rooding Cyclingteam [zie defoto], als voorbeeld van haar studenten.

De Vlamingen worden lekker gemaakt met het vooruitzicht op een”hoogwaardige en flexibele opleiding op maat, waarbij de studie entopsportcarriere centraal staan.” De advertentie meldt als verwantebacheloropleidingen onder meer ‘SPECO Sport & Media. When Sportis the Message” en “International Business and Languages.”

En un momento dado

Het is voor Ollanders natuurlijk een vermakelijk idee omen un momento dado taalbeheersing of wielrennente leren onder de vlag van Johan ‘hun hebben’ Cruyff. Dat deVlaamse hoop voor het cyclisme, de nieuwe lichting ‘Flandriens’, devolgende generatie Tom Boonens, bij de icoon uit Betondorpkasseienvreten, talenknobbels en zakelijk inzicht zou gaan leren inTilburg is echter helemaal niet zo’n vreemd toeval. Decollegevoorzitter van Fontys Hogescholen, Marcel Wintels, is ookvoorzitter van de Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie.

Bij zijn benoeming vertelde hij aan ScienceGuide al: “Mijn droomals jochie was een andere: de Tour nog eens te winnen. Ik traindeals ware ik Joop Zoetemelk al in een geel t-shirt… Helaas, dat zater niet in. Een mens moet zijn kwaliteiten en vooral ook zijnbeperkingen kennen.”

“Deze bestuurlijke functie is een prachtig alternatief voor eensport- en wielerminnend bestuurder: mijn bestuurlijke kwaliteitenzijn in ieder geval groter dan mijn wielerkwaliteiten. Wielrennenis mijn grote hobby, ik zit wekelijks nog wel op de racefiets.Daarbij moet wel aangetekend worden dat mijn sportieve hoogtepuntendie van een goedwillende fietsliefhebber zijn: het rijden vanklassiekers als Luik-Bastenaken-Luik of de Marmotte.”

Gelijk tarief en harde smak

Dat de arithméthique hollandaise uit de tijd vanhet verenigde Koninkrijk der Nederlanden (1815-1830) ook nu nogvaardig is over de noordelijke Nederlanders, blijkt uit deadvertentie eveneens: Fontys meldt dat de “reguliere opleiding,erkend door het Nederlandse Ministerie van Onderwijs, Cultuur enWetenschappen (sic)” de Vlaamse student “hetzelfde bedrag aancollegegeld als Nederlandse studenten” kost.   

Met Maurice de Bekker gaat het niet zo goed trouwens. Hij isdinsdag in Frankrijk lelijk ten val gekomen: “De 4e etappe van deTour Loir et Cher ben ik hard ten val gekomen. Met een snelheid vanongeveer 55 – 60 km per uur ben ik tegen de grond gevlogen. Er werdvol op kop gereden door de zweedse ploeg, hierdoor ging alles op dekant.

Achter mij reed een Fransman van Vendee die in de berm kwam. Bijhet opsturen van de weg reed hij vol in mijn fiets waardoor wesamen hard gelanceerd werden. Na deze val was ik mijn wielen uitmijn fiets kwijt en mijn achtertube was eraf geschoten. Ik benhierna nog teruggebracht aan de auto, na een uur in het peloton tehebben gereden ben ik afgestapt bij de verzorgers, ik was ergduizelig, veel last van mijn rug, been, heup en pols. Terug inNederland zijn er nog foto’s gemaakt van mijn pols, gelukkig nietgebroken maar zwaar gekneusd en een scheurtje erin.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK