Nieuwsbrief 14 april

Nieuws | de redactie
14 april 2010 | Met beschouwingen over het rapport van de Commissie-Veerman van Roel in't Veld en Sijbolt Noorda, vreemd draaiende exoplaneten, en herinneringen aan FDR. En 8 punten waar Veerman niet zo maar mee weg kan komen.
Nieuwsbrief ScienceGuide – april 2010, nummer 14


Commissie-Veerman: uitvoeren of nadenken?

  • Opheffing van de OU en 7 andere punten waar ‘Veerman‘ niet zo maar mee weg kan komen. EnRoel in’t Veld gaat in op de analyse over hoeVeerman en zijn HOAK-nota -nu precies 25 jaar oud!- op elkaarlijken en waar niet. “Het zou onverstandig zijn meteen te zeggen:’Dit rapport voeren we uit’.”

  • “Bij ongewijzigd beleid is het uitgesloten dat Nederland tot detop vijf van meest concurrerende wereldeconomieën gaat behoren.”Veerman wil de lat hoger leggen. Marja van Bijsterveldt pakt hetadvies -demissionair- wel meteen op.

  • Sijbolt Noorda vindt dat zijn universiteiten op rantsoenmoeten. Een gesprek over ‘Veerman’ als startschot voor het VSNU café vrijdag.

Onderwijs en Onderzoeksnieuws

  • Marca Wolfsberger (Hanze) wordt lector ‘Excellentie in hoger onderwijs en samenleving’.Zij zal de eerste kenniskring-onderzoeksgroep in Nederland leidendie knappe koppenonderwijs analyseert.

  • Tijdens Mix-IN van INHolland en VU gaf de voorzitter van DePaulUniversity in Chicago vijf wijze lessen voor goed diversiteitsbeleid. UU-erMick Matthys analyseert de hinder die hoger opgeleiden uit arbeidersgezinnenondervinden bij het carrière maken.

  • Ruimtegekte alom. Verkeerdom draaiende exoplaneten zetten de bestaande theorieën overplaneetvorming op zijn kop, op de ijzige maan Triton is het zomer, en de Nederlandse astronomiegaat met Japan de ruimte in.

  • De Haagse Hogeschool en de Hogeschool Utrecht bundelen de krachten voor een uniek BaMa-traject.Binnen vier jaar kunnen Pabo-studenten met een speciale master voorde klas staan.

En ook
FDR small

  • FDR, ’the great president’, overleed 65 jaar geleden. Hijoverwon de crisis, bouwde grootse musea, stuwdammen, the Bomb, ende CIA. ScienceGuideblikt terug en sprak met een van zijn stafleden, prof. LincolnGordon. “Brilliant, but very complex and even devious!”


Wilt u de Nieuwsbrief ook ontvangen? Klik hier.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK