Nieuwsbrief 27 april

Nieuws | de redactie
27 april 2010 | Met Job Cohen die nattigheid voelt na kritiek van de LSVb, Jo Ritzen die het Veerman-rapport “adrenalineshot” en "levensgroot gevaar" noemt, topseminar over hbo-excellentie en krimp die het HO verrassende kansen biedt.Nieuwsbrief ScienceGuide – april 2010, nummer 16


Op weg naar 9 juni

  • Job Cohen voelt nattigheid. Hij belooft zijn Stufi-ingreep in alle studentensteden te komenuitleggen na forse kritiek van studenten. Balkenende omhelst de ‘uitstekende uitspraak’ van de LSVb enDoekle Terpstra claimt vast 2/3 van de SF-buit: 660 mln.

  • Intentie goed, praktijk weerbarstig. De discussie over watexcellentie in het hbo eigenlijk inhoudt, is noglang niet verstomd. Hoe pak je het concreet aan, vanuit eenheldere, eigen missie? Een seminar op 1 juni met toonaangevendelectoren geeft antwoorden.

  • Nu groeit Nederland nog met 100 mensen per dag. Al in 2034krimpen we met 30 mensen per dag. Krimp is demografisch alrealiteit, maar voor het hoger onderwijs biedt het verrassende kansen.

  • Oud-minister Jo Ritzen noemt ‘Veerman’ de “gewensteadrenalineshot”, maar ziet een “levensgroot gevaar”: men gaat hetvoor de verkeerde conclusies gebruiken. Hij had “er goed aan gedaanveel duidelijker vast te stellen dat de cultuur van alles onder ééndeken in feite het probleem is.”

Onderwijs en Onderzoeksnieuws

  • Hoe houdt uw universiteit of hogeschool haar broodnodige,oudere docenten vast? VU-econoom Dorien Kooij laat zienwelke benadering en instrumenten helpen.

  • Bij de benoeming van lectoren doet iedere hogeschool wat goedis in eigen ogen. Zo’n gebrek aan coherentie is Hein Dijkstra(Windesheim) een gruwel: “We hebben nu 15 lectorenonderwijspedagogiek in Nederland, maar het komt allemaal ophetzelfde neer.” Dat kan beter, met meer profiel.

  • Glasvezels dik als een molecuul, 1000 maal dunner dan een haar. Niet alleen kunnenzij licht transporteren, UTwente kan het ook nog over onverwachtlange afstanden.

  • Wiskunde voor ‘moeder en kind’: technieken om vroeggeboorte te voorspellen werken slecht, metalle risico’s en ongemak van dien. Onderzoekster Chiara Rabotti(TU/e) komt met een nieuwe meetmethode, gebaseerd op een simpeleelektrodepleister.

En ook
Agrippina-met-helmNB

  • Troonopvolging en ‘powergirls’ in de dynastie en achter demachthebbers? Ook het oude Rome zat er mee omhoog. Lien Foubert(RU) onderzocht de letterlijke beeldvorming van keizerinnen, zoalsde legendarische overlevingskunstenares en operaheldinAgrippina.

 

Wilt u de Nieuwsbrief ook ontvangen? Klik hier.
Redactie ScienceGuide –  020-4285371 

Afmelden kan via info@scienceguide.nl

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK