Nijmegen sterk in nano

Nieuws | de redactie
6 april 2010 | Twee Nijmeegse hoogleraren prijken op de lijst van de meest 'hotte' ter wereld. Hun nano-materialen laten zien "dat het mogelijk is van grafeen een transistor van maar tien atomen groot te maken. Dit kan een doorbraak in de computertechnologie betekenen."

De grafeenwetenschappers Andre Geim (bijzonder hoogleraarInnovative Materials and Nanoscience) en Mikhail Katsnelson(hoogleraar Theory of Condensed Matter) staan respectievelijk op dederde en negende plek van de lijst ‘Hottest Research 2009′. Thomson Reutersmaakt zo’n ranking jaarlijks.

Sinds de ontdekking van grafeen in 2004 door Andre Geim is hij hoten zijn onderwerp ook. Grafeen, een plaat koolstof van maar éénatoom dik, werd voor het eerst geïsoleerd uit grafiet, het koolstofuit potloden. Al snel bleek grafeen zeer bijzondere eigenschappente hebben, zo vertelt Voxlog.

Het is sterker dan diamant en gedraagt zich op zeer kleine schaalals een deeltjesversneller die zich kan meten met CERN. Katsnelson:’Andre Geim en ik hebben in 2008 in Science al laten zien dat hetmogelijk is van grafeen een transistor van maar tien atomen grootte maken. Dit kan een doorbraak in de computertechnologiebetekenen.’

Professor Geim is dan wel niet primair werkzaam aan de RU alshoogleraar in Manchester, maar het bijzonder hoogleraarschapdat hij in Nijmegen bekleedt, is wel het gevolgvan intensieve samenwerking. Hij werkt er met Katsnelson enhet magneetlab op het gebied van grafeen. 

Katsnelson vertelt dan ook dat hun universiteit hier blij meemag zijn: ‘Geim geldt als de wereldleider in het grafeenonderzoek.Dat hij zijn naam aan onze universiteit verbindt is een bevestigingvan onze status als één van de belangrijke onderzoekscentra op ditgebied.’


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK