Ouderen langer thuis door robots

Nieuws | de redactie
6 april 2010 | De TU/e gaat een Europees project leiden naar de integratie van ‘smart homes’ en robots. Ouderen kunnen langer zelfstandig blijven wonen wanneer robots hen als ‘verstandige huisvriend’ ondersteunen. Dit varieert van het bedienen van de luchtbehandeling tot het waarschuwen van een arts.

Het project KSERA (Knowledgeable Service Robots for Aging) richtzich met name op mensen met chronisch obstructieve longziekte.Volgens de World Health Organization zal dit in 2030 wereldwijddoodsoorzaak nummer 3 zijn. De aandoening komt vooral voor bijouderen. Robots kunnen ouderen met deze aandoening in huisaanzienlijk ontlasten, waardoor zij langer zelfstandig kunnenblijven wonen.

Geen politieagent

De robots volgen de patiënt door het huis, ‘leren’ de gewoontesvan de patiënt en geven vervolgens verstandige adviezen. Hetbedienen van de luchtbehandeling en het waarschuwen van een artsbehoort ook tot de mogelijkheden van de huisrobot. Terloops biedtde robot ook nog vermaak in de vorm van internet en video.

Wel is het nog de vraag hoe met privacygevoelige informatieomgegaan zal worden. Wat doet een robot bijvoorbeeld wanneer eenlongpatiënt een sigaret opsteekt? “Het is niet de bedoeling dat derobots de rol van politieagent op zich gaan nemen”, aldusprojectcoördinator Lydia Meesters.

Wereldwijd geheugen

Over drie jaar zijn de eerste demonstratiewoningen met robotsklaar. KSERA sluit aan bij het door de TU/e geleide projectRoboEarth, een soort wereldwijd centraal geheugen voor robots.Hierdoor kunnen robots van elkaar leren, bijvoorbeeld om beter metmensen te communiceren.

Meer over het project RoboEarth leest u hier.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK