Theorie over planeetvorming op z’n kop

Nieuws | de redactie
13 april 2010 | Op de National Astronomy Meeting in Groot-Brittannië is vandaag bekend gemaakt dat zes exoplaneten in tegenovergestelde richting rond hun moederster draaien. Dit is precies andersom als in ons zonnestelsel en zet de theorie over planeetvorming op z’n kop. "Dit zal inslaan als een bom", zegt Amaury Triaud van het Geneva Observatory.

Tijdens de National Astronomy Meeting in Glasgow, Schotland werdde ontdekking bekendgemaakt van negen nieuwe exoplaneten. Zesexoplaneten binnen een grotere steekproef van 27 blijken integenovergestelde richting rond hun moederster te draaien – preciesandersom als in ons zonnestelsel.

Deze ontdekking stelt de huidige theorie over planeetvorming opde proef. “Tot nu toe werd gesuggereerd dat de planeetvorming innaburige zonnestelsels ongeveer op dezelfde wijze als in onszonnestelsel heeft plaatsgevonden. Nu blijkt dat zonnestelsels metexoplaneten die ‘hete Jupiters’ worden genoemd, waarschijnlijk geenAarde-achtige planeten bevatten”, aldus Marieke Baan van NOVA, deNederlandse Onderzoeksschool Voor Astronomie.

‘Hete Jupiters’ zijn exoplaneten met een massa vergelijkbaar metof groter dan die van Jupiter, maar ze draaien rond hun moedersterin een baan die veel dichter bij de moederster ligt dan de planetenin ons zonnestelsel. Omdat ze zowel groot zijn als dicht rond dester draaien, zijn ze gemakkelijker te ontdekken door hetzwaartekrachteffect dat ze op hun moederster hebben. Veel van deeerst ontdekte exoplaneten zijn hete Jupiters.

U kunt hiereen filmpje bekijken waarop te zien is hoe een exoplaneet integenovergestelde draairichting van zijn moederster beweegt.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK