UU ‘verhoogt dijkbewaking’ bij Bèta

Nieuws | de redactie
2 april 2010 | "De universiteit is jarenlang solidair met ze geweest. De maat is nu vol.” Yvonne van Rooy grijpt in bij de bètafaculteit van haar UU, nu grote structurele gaten niet in de greep lijken te komen.

“Er kan geen sprake van zijn dat andere faculteiten de bèta’snog weer een keer financieel te hulp schieten. Er is ruimvijftig miljoen euro naar ze overgeheveld, maar daar komt een keereen einde aan,” zei de UU-voorzitter in haar universiteitsraad. Definanciële problemen van haar bèta’s zijn zo groot gewordendat zij drastische maatregelen neemt om de trendomlaag te keren. 

Over 2009 blijkt pas recent nog eens een tekort van ruim vijfmiljoen te zijn opgedoken. De faculteit blijkt hiermee niet instaat is een kloppend financiëel beeld tepresenteren. Of zoals Van Rooy het formuleerde: “De faculteit isniet in ‘control’.”

De facultaire begroting en die van de zes departementen wordenop dit moment door externe specialisten tegen het licht gehouden.Tevens heeft Van Rooy twee deskundigen gevraagd om haar van advieste dienen over de positionering en de missie van de faculteit, zomeldt het Ublad. Een ervaren bestuurder uit een andere universiteiten een in Utrecht afgestudeerde topman uit het bedrijfsleven gaannadenken over de strategische keuzes.

“Alleen al door het relatief lage studierendement loopt menjaarlijks ruim twee miljoen euro mis. Als je ziet wat er elders inNederland gebeurt, laten de Utrechtse bèta’s kansen liggen,” zegtCvB-lid Amman bovendien. Volgens decaan prof. Bliek enVan Rooy beide is hierbij overigens geen sprake van’curatele’. “Er is sprake van verhoogde dijkbewaking,” zegt decollegevoorzitter, “en die is bij Bèta nu wel vrij hoog.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK