Zonder doel kun je niet scoren
Marja van Bijsterveldt (OCW) reageert helder op het
Uitval en ‘matching’
Onbenut talent is voor een land als Nederland “economischgezien een ramp”, luidde het
“Allereerst hebben we betere oriëntatie nodig op vervolgstudies enberoepn daarna. Ik wil dat leerlingen op middelbare scholen echtgaan kijken op de hogeschool, universiteit en in deberoepspraktijk. Eerstejaars die na een paar weken zeggen: ‘het istoch niks voor mij’, dat wil ik dus gewoon niet meer horen.
Daarnaast moeten we veeleisender zijn in het eerste jaar van dehogeschool of universiteit. Dit betekent ook gewoon simpelweg meeruren. Deze aanpak hebben ze bij Fontys en daar zie je dus echtdirect resultaat. Studenten worden meer uitgedaagd en vallen mindersnel uit.
Heel belangrijk is betere matching door middel vanintakegesprekken bij studiekeuze in het hoger onderwijs. Dit is nunog een pilot, maar ik hoor daar goede verhalen over. Ik ben daarheel enthousiast over.”
Van Bijsterveldt geeft hier op een eigen wijze invulling aande passages terzake uit het rapport van de CommissieVeerman. Interessant is dat zij meer op de lijn zit vanISO en LSVb – die ook liever ‘matching’ van de student bij eenopleiding zien – dan op de selectie aan de poortbenadering van hogescholen en universiteiten.
Benchmarks voor HO-resultaten
Over de meer prestatiegerichte aanpak in het onderwijs zeiinspecteur-generaal van het onderwijs Annette Roeters: “Zonder doelkun je niet scoren.” Van Bijsterveldt is het van harte met haareens. “Het is goed dat we PISA hebben om de prestaties van onzescholieren te vergelijken met andere landen. Voor het hogeronderwijs kunnen we daar nog wat van leren. Het formuleren vanleeruitkomsten in het hoger onderwijs en deze internationaalvergelijken is dan ook een logische vervolgstap.”
“Het gaat dan om vragen als: Wat moeten onze studenten ‘kennen enkunnen’? Waar wil je dat studenten aan voldoen na een bachelorof een master? En dit vervolgens internationaal gaan vergelijken.Een mooi voorbeeld is het
Van Bijsterveldt koppelde in haar gesrpek met ScienceGuide daarmeede versterkte inzet op internationale benchmarks aan dedoelstellingen van de motie Hamer. Deze koppeling is eenopmerkelijke koerswijziging van OCW. Oud-minister RonaldPlasterk stond niet bekend als een groot aanhanger van Europesebenchmarks. Een uitlating terzake van zijn Tsjechische collegategenover ScienceGuide leidde zelfs tot rumoer in Brussel.benchmarks noemde Plasterk meetal ‘lijstjes’. “Ja”, lacht VanBijsterveldt “een demissionaire fase kan een zegen zijn voorhet onderwijs.”