Astronomische prijzen

Nieuws | de redactie
17 mei 2010 | Vincent Icke is de winnaar van de Willem de Graaffprijs 2010. Hij krijgt het ‘De Graaffje’ vanwege zijn bijzondere bijdrage aan de popularisering van sterrenkunde en ruimteonderzoek. Amina Helmi en Joop Schaye krijgen de Pastoor Schmeitsprijs voor sterrenkunde.

Tijdens de aanstaande Nederlandse Astronomen Conferentie2010 in Cuijck zal Icke de Willem de Graaffprijs 2010 – en dedaarmee gepaard gaande 1500 euro – ontvangen uit handen vanStichting de Koepel. De Willem de Graafprijs wordt eens in de driejaar uitgereikt aan iemand, werkzaam is in sterrenkunde ofruimteonderzoek, die in bijzondere mate bijdraagt aan depopularisering van deze wetenschapsterreinen. Icke is de opvolgervan John Heise uit Utrecht die in 2007 de eerste prijswinnaarwas.

Vincent Icke is hoogleraar theoretische sterrenkunde aan deUniversiteit Leiden, bijzonder hoogleraar kosmologie aan de UvA enbijzondere bèta pur sang. Hij bezit de gave om een netelige kwestieals ‘hydrodynamica van hoogenergetische en relativistischestromingen van gas rondom stervende sterren’ begrijpelijk eninteressant te maken. Niet voor niets verschenen van zijn hand aldiverse populairwetenschappelijke boeken, zoals recent ‘De ruimtevan Christiaan Huygens’, en is hij een graag geziene gast bij DeWereld Draait Door. Tevens is hij beeldend kunstenaar en grafischontwerper.

De prijs is zowel een beloning voor als een aanmoediging totactiviteiten die Willem de Graaff na aan het hart lagen. De Graaffwas in de jaren ’70 werkzaam in het Utrechtse Laboratorium voorRuimte-Onderzoek en zette zich naast zijn werk als fysicustientallen jaren in – tot ver in zijn pensionering – om een breedpubliek te interesseren voor ruimtevaart en sterrenkunde. Velejaren was hij voorzitter van het bestuur van Stichting ‘De Koepel’,een landelijke organisatie die amateur-sterrenkundige activiteitenin Nederland ondersteunt. Als uiting van waardering enerkentelijkheid heeft het bestuur van Stichting ‘De Koepel’ in 2007de Willem de Graaffprijs ingesteld.

Pastoor Schmeits

De Schmeitsprijs is vernoemd naar de in 1851 in Sittardgeboren Maria Paschalis Schmeits, vele jaren kapelaan van de SintServaes in Maastricht en daarna pastoor in Venray. Toen hij in 1919overleed liet hij 2000 gulden na voor, zoals hij schreef: “Hetbevorderen van de studie der sterrenkunde, onder alle menschelijkewetenschappen de hoogste, naar welk doel gestreeft wordt door hetuitloven en uitkeren van prijzen aan hen die zich naar het oordeelvan een in te stellen jury, voor de astronomische wetenschap hetmeest verdienstelijk hebben gemaakt”.

Het bestuur van de Stichting Pastoor Schmeitsprijsheeft besloten dit jaar de prijs -evenals de vorige keer- toe tekennen aan twee astronomen. Naar de mening van het bestuur waren dewetenschappelijke bijdragen van Amina Helmi, verbonden aanhet Kapteyn Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen, en JoopSchaye, verbonden aan de Sterrewacht van de Universiteit Leiden,van vergelijkbare kwaliteit. Beiden krijgen 1000 euro uit deschatkist van de pastoor.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK