Geen Nobels voor Nederland voorlopig

Nieuws | de redactie
20 mei 2010 | Jammer voor Plasterk, Mulisch, Dijkgraaf of Bovenberg. Nederland kan het vooralsnog schudden dat iemand van hier een Nobelprijs wint. "In een land dat niet eens tegemoet komt aan de Lissabon-norm voor R&D hoeven we geen Nobelprijs te verwachten." zegt RU-wetenschapsfilosoof Hub Zwart.

“Wij leven in een kennissamenleving, maar de voedingsbodem voorwetenschap is hier niet gunstig. De Nobelprijs vervult de behoefteaan een instrument van erkenning binnen de wetenschap. Er is binnende wetenschap namelijk geen maatstaf om te bepalen wie de beste is.Bovendien ontlenen wetenschappers succes niet aan geld of stemmen,maar aan meer symbolische toekenningen zoals citaties, patenten enprijzen.”

Zwart vermoedt wie wel kans maakt op de felbegeerde prijs.Collins, Venter en Vander, die tien jaar geleden een begin maaktenmet het in kaart brengen van het menselijk genoom, zijn volgens hemuitgelezen kanshebbers voor de Nobelprijs voor de fysiologie engeneeskunde. “Dat is gelijk het bewijs dat een wetenschapsfilosoofook empirische voorspellingen kan doen”, voegt hij erop Voxlog aantoe.

Meer over dit onderwerp op het symposium van de studentenvereniging MarieCurie in Nijmegen!


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK