Gewichtsverlies op zeeniveau

Nieuws | de redactie
20 mei 2010 | Waarom leidt een verblijf in de bergen vaak tot gewichtsverlies? Kan deze wijze van gewichtsverlies worden toegepast op zeeniveau? Deze vragen staan centraal in een onderzoeksproject dat binnenkort start rond hoogtesimulatie. De HAN, Wageningen en de firma b-Cat uit Tiel pakken dit samen op en vragen of u mee kunt doen.

Simulatie

Tijdens het onderzoek zal bij gezonde vrouwen met lichtovergewicht (in de leeftijdsgroep van 20-40 jaar) de invloed vaneen verlaagd zuurstofgehalte in de lucht op het energieverbruik bijlichte lichamelijke inspanning (fietsen) worden onderzocht. Hetonderzoek loopt van mei tot eind 2010. Vooruitlopend op deonderzoeksresultaten wordt verwacht dat de energievoorziening vanhet lichaam in ijle lucht anders functioneert dan op zeeniveau endat daarbij de verbranding van lichaamsvet toeneemt. Speciaal voorhet onderzoek heeft de firma b-Cat, specialist inklimaatbeheersing, op de HAN Campus in Nijmegen een hoogtekamergebouwd, waarin verblijf in ijle berglucht kan wordengesimuleerd.

Zuurstofgehalte

Tijdens het onderzoek wordt het zuurstofgehalte in de hoogtekamerteruggebracht van 21 tot 17%, een zuurstofgehalte dat overeenkomtmet een verblijf op een hoogte van 1500 tot 2000 meter of in eenvliegtuig tijdens een transatlantische vlucht. Hoewel er ook inijle lucht voldoende zuurstof aanwezig is voor het gehele lichaam,wordt het voor de spieren toch iets lastiger om zuurstof aan hetbloed te onttrekken. Spieren schakelen daarom in ijle lucht snellerdan normaal over op een energievoorziening die niet afhankelijk isvan zuurstof. Deze energievoorziening, gekoppeld aan een verhoogdverbruik van glucose, is algemeen bekend als verzuring.

Extra energie

De lever krijgt als taak om te voorkomen dat spieren doortoenemende verzuring minder gaan functioneren. De lever is in staatom tegelijkertijd een teveel aan melkzuur weg te werken en eendreigend tekort aan glucose aan te vullen. Met dit ‘recyclen’ vanmelkzuur tot glucose slaat de lever dus twee vliegen in één klap,maar dit proces vergt wel extra energie van het lichaam als geheel.Daarom verwachten de onderzoekers dat lichte inspanning onderhoogtesimulatie interessant kan zijn voor mensen met lichtovergewicht.

Onderzoeksteam

Het hoogteonderzoek wordt uitgevoerd door drs. Tjieu Maas(bewegingswetenschapper, fysiotherapeut en sportdiëtist) enbegeleid door dr. Victor V.A.M. Schreurs (HAN-Lector Sport, Voedingen Leefstijl, tevens als voedingsfysioloog verbonden aan deleerstoelgroep Fysiologie van mens en dier van de WageningenUniversiteit).

Deelnemers gezocht

Het onderzoeksteam is nog op zoek naar enkele gezonde vrouwen diewillen deelnemen aan het onderzoek. Vrouwen van 20 tot 40 jaar, metlicht overgewicht, zijn van harte uitgenodigd deel te nemen. Meerinformatie is verkrijgbaar via e-mail:info.sportvoedingfleefstijl@han.nl .
 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK