Mooie vrouwen verhogen stressniveau bij mannen

Nieuws | de redactie
19 mei 2010 | Het stresshormoon cortisol stijgt in mannen als er een aantrekkelijke vrouw in de buurt is. Dit blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen. “Ons lichaam geeft een adaptieve respons als we vrouwen aantrekkelijk vinden. Ons energieniveau en motivatie stijgt hierdoor, waardoor flirten waarschijnlijker wordt”, aldus bio-psycholoog Leander van der Meij.

Van der Meij testte 84 mannen tussen 18 en 27 jaar. Deze mannenmoesten vijf minuten wachten in het gezelschap van een vrouw of mandie zij niet eerder ontmoet hadden. Na deze contactperiodebeoordeelden de mannen de aantrekkelijkheid van de persoon die hengezelschap had gehouden tijdens het wachten. Uit het onderzoekbleek dat de cortisolspiegel steeg naar mate de vrouwaantrekkelijker werd gevonden.

Het hormoon cortisol is vooral bekend omdat het vrijkomt tijdensstress. “Als je uit een vliegtuig springt, stijgt jecortisolspiegel gigantisch”, legt Van der Meij uit. Een chronischhoge cortisolspiegel kan slecht zijn voor de gezondheid, maarcortisol is ook een belangrijk instrument van het lichaam dat eennuttige rol speelt in dagelijkse gebeurtenissen, zoals eendiscussie met een collega of een partijtje tennis.

Van der Meij verwacht dat cortisol tijdens contact met eenaantrekkelijke vrouw een activerend effect heeft door bijvoorbeeldhet extra beschikbaar maken van energie. “De afgifte van cortisolkan mannen voorbereiden op het flirten met vrouwen.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK