OCW: ‘Pak krimp eerst zelf aan’

In reactie op het rapport van de ’taskforce Zeeland’, ook welbekend als de commissie-
Met krimp op komst moet er in Zeeland iets gebeuren om dekenniseconomie op peil te houden. Tot nu toe lukte dit niet omdatiedere instelling primair de eigen belangen behartigde. Decommissie D’Hondt wijst in haar advies op een uitwegvia een beschermde status van opleidingen en een regionaleonderwijsautoriteit.
Van Bijsterveldt roept de regio op om op korte termijn zelfhet initiatief te nemen tot de totstandkoming van zo’nautoriteit. “Ik vraag de regiopartijen dan ook nadrukkelijkgezamenlijk een gedragen onderwijsautoriteit te benoemen vóór mei2010. Ik leg deze verantwoordelijkheid expliciet bij de regio,omdat ik van mening ben dat een onderwijsautoriteit benoemd doorOCW veel minder effectief is dan een onderwijsautoriteit waar deregio zelf achter staat.”
In vijf jaar tijd zou deze autoriteit moeten zorgen voor een beteresamenwerking (of fusie) tussen onderwijsinstellingen, meerdoorlopende leerlijnen tussen vmbo, mbo en hbo en arrangementenvoor Leven Lang Leren.”Bijzondere situaties vragen om bijzondere encreatieve maatregelen,” vindt de staatssecretaris en kondigtin dit verband een proef aan om vier Zeeuwse niche-opleidingen ophet gebied van energie, onderhoud, toerisme en watermanagement eenbeschermde status te geven voor vijf jaar. Dit houdt indat elders in Nederland geen concurrerende opleidingen kunnenworden opgezet.
U leest hier het gesprek van
De meest recente studie van Gerard Marlet c.s. over de impactvan de demografische omslag op onder meer het HO-aanbod en dekennisinfrastructuur vindt u
Meest Gelezen
Onderwijs zorgt zelf voor stress bij studenten
‘Verstoorde arbeidsverhouding’ als ontslaggrond ondermijnt sociale veiligheid’
“De universiteiten in Nederland zijn op de rug gaan liggen voor Big Tech”
Valoriseren door een snelweg te blokkeren
‘Debat over internationalisering meer vanuit emotie dan feiten gevoerd’
