Revolutie in chemie uit Delft
In de wereldtop voor de chemie
Het Amerikaanse Department of Energy van NobelprijswinnaarSteven
Frank Koopman doet onderzoek naar het gebruik van biogebaseerdegrondstoffen voor de productie van chemicaliën en brandstoffen.Biomassa – zoals hout en plantenafval – is soms lastig te gebruikenals grondstof door de aanwezigheid van furaan-aldehydes(5-hydroxymethylfurfural, afgekort HMF, en furfural).
Deze stoffen ontstaan wanneer biomassa wordt omgezet naar vrijesuikers, de basis voor biobrandstof. Koopman ontdekte dat debacterie Cupriavidus basilensis deze vervuilendebijproducten opeet. Bovendien produceert die bacterie het stofjeFDCA. Dat kan één van de grondstoffen van polyethyleen-tereftalaat(PET, bekend van de frisdrankflessen en fleecevesten) vervangen. Indie industrie gaan jaarlijks miljarden om.
Goede spijsvertering
Koopman en zijn collega’s van de TU Delft en BIRDEngineering ontdekten dat de chemische verbinding FDCA(2,5-furaandicarboxylzuur) ontstaat wanneer Cupriavidusbasilensis HMF afbreekt. De onderzoekers brachten het helespijsverteringsstelsel van de bacterie in kaart, onder meer om dezeafbraakroute ook over te kunnen plaatsen naar andereorganismen.
Het enzym dat verantwoordelijk is voor de vorming van FDCA kan, integenstelling tot de meeste chemische routes, HMF volledig omzettentot FDCA. Frank Koopman heeft dit enzym, in samenwerking met NickWierckx, Han de Winde en Harald Ruijssenaars, in de bacteriePseudomonas putida geplaatst. Hiermee kan FDCA oplabschaal in hoge concentraties geproduceerd worden. Dit proceswordt momenteel verder ontwikkeld door BIRD Engineering.
De afbraak van HMF en furfural maakt ook het omzetten van biomassanaar brandstoffen veel goedkoper. Kostbare en milieuonvriendelijkemethoden om deze bijproducten te verwijderen worden namelijkoverbodig. Het gebruik van hout of plantenafval voor de productievan chemicaliën en biobrandstoffen zoals bioethanol heeft alsvoordeel dat deze grondstoffen niet concurreren met devoedselproductie. Hout en plantenafval worden mede dankzij hetonderzoek van Koopman aantrekkelijke alternatieven voor hetproduceren van biobrandstoffen.
B-BASIC
Het onderzoek van Koopman, Wierckx, Ruijssenaars en DeWinde maakt onderdeel uit van het B-BASIC consortium. BinnenB-BASIC (Bio-based Sustainable Industrial Chemistry) werkenNederlandse universiteiten, onderzoeksinstellingen en de industriesamen.
Het programma richt zich op de ontwikkeling van nieuwe conceptenvoor de duurzame productie van energie en chemicaliën. Binnen ditproject werd samengewerkt met de werkgroep bioconversie van TNO.B-BASIC is onderdeel van ACTS (Advanced Chemical Technologiesfor Sustainability), het NWO-platform voor publiekprivaatonderzoek op het gebied van duurzame chemische technologie.
Meest Gelezen
Masterstudenten in het hbo worstelen met academisch schrijven en onderzoek
“Ik zal niet de meest populaire onderwijsminister zijn”
Stop met studentevaluaties: ze bedreigen de academische vrijheid
“Langstudeerboete raakt kern van hoger onderwijs”
CvB Erasmus Universiteit weigert tweetalig te vergaderen met medezeggenschap