Soete treedt toe tot KNAW

Nieuws | de redactie
17 mei 2010 | De KNAW heeft 27 nieuwe leden gekozen. In dit exclusieve gezelschap, dat maximaal 220 actieve wetenschappers telt, bevindt zich nu ook Luc Soete, in 2007 nummer 4 in de ScienceGuide Euro Top 10. Soete is hoogleraar Internationale Economische Betrekkingen aan de Universiteit Maastricht.

De Vlaming Luc Soete (1950) is niet alleen hoogleraarinternationale betrekkingen, maar ook directeur van UNU-Merit.Soete is een van de grondleggers van innovatiestudies. Hij heeftonder meer voor de OESO en de Europese Commissie gewerkt en deVlaamse regering geadviseerd over het hoger onderwijsbeleid.

In juni 2007 sprak Luc Soete in Wenen tot dewetenschapsministers van Europa toen UM-president Jo Ritzen hembelde, zo vertelde hij: hij was hoog geëindigd in deEuropese Top 10 vanScienceGuide! Hij noemde dat toen eenonderstreping van het belang van actieve deelname vanwetenschappers in het maatschappelijk debat: “I considerit part of our role and duty in society as ultimately veryprivileged knowledge workers sitting in our beautiful ivory towers.We can use our knowledge to make a well-founded contribution tomatters that are of interest to our region and our country. “

Soete is zo’n hoogleraar die met veel humor en ook voor een breedpubliek weet te schrijven. Hilarisch is een column vanhem in Dagblad de Limburger, waarin hij uitlegt hoe hijzijn verantwoordelijkheid neemt voor het Belgische voorzitterschapvan de Europese Unie.

Hoe? Door lid te worden van de Facebook groep ‘Serve Belgian beer during EUpresidency“. “We zijn al met 285. Ik moet mijn bijdragenog verder uitwerken, maar mijn eerste voorstel zou zijn om tijdensde discussies rond de euro aan de landen met de grootste uitstaandebankleningen aan Griekenland, Kwak te schenken; aan de Portugese,Spaanse en Ierse vertegenwoordigers Malheur en aan de Grieken MortSubite. Zal direct goed zijn voor ‘den ambiance’.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK