KIA’s rekensom naar Top5

Bijna dertig organisaties uit de kenniswereld en hetbedrijfsleven zetten in de KIA-coalitie het werk voort van hetonlangs opgeheven Innovatieplatform dat eerder dekennisinvesteringsagenda 2006-2016 uitgaf. Doel van de KIA-coalitieis om Nederland terug te brengen in de mondiale top 5 vanhoogwaardige kennislanden. Gekozen is voor een nieuwe naam – Kennisen Innovatie Agenda- om uit te drukken dat er niet alleeninvesteringen nodig zijn maar ook acties genomen moeten worden enresultaten geboekt.
KIA-voorzitter
“De KIA-coalitie biedt deze Kennis en Innovatie Agenda aan zodatdeze richting kan geven aan ons gezamenlijk handelen in de komende10 jaar”, vervolgt Rinnooy Kan. “Wij stellen voor te verkennen ofeen kennispact mogelijk is waardoor Nederland zijn plek alstoonaangevend kennisland kan heroveren. Deze Kennis en InnovatieAgenda biedt hiervoor een goed startpunt.”
Evenveel investeren als VS
Volgens de KIA-coalitie dienen in 2020 de Nederlandse publiekeuitgaven aan kennis en innovatie toe te nemen met tussen de 4,5 en6 miljard euro. In die periode moet het mogelijk zijn de privateinvesteringen te laten toenemen met tussen de 2,5 en 4,5 miljardeuro. De investeringen maken ook besparingen mogelijk. In 2020kunnen deze doelmatigheidswinsten rond de 1 miljard euro bedragen.Voor de overheid resteert per saldo dus een 5 miljard hogereinvestering in onderwijs, onderzoek en innovatie. Daarmeeinvesteert Nederland dan een gelijk percentage van haar NationaalInkomen (BBP) aan kennis als de huidige toplanden VS, Zwitserlanden de Scandinavische landen.
Vijf prioriteiten
Voor 2015 is de agenda nader uitgewerkt. De KIA-coalitie laatzich daarbij leiden door de vijf prioriteiten die zij eerder heeftvastgesteld: ‘een topdocent voor elke onderwijsdeelnemer’, ‘meermaatwerk in het onderwijs’, ‘een leergieriger cultuur’, ‘sterkeretoppen in onderzoek en innovatie’ en ‘meer innovatievebedrijven’.
De KIA-partijen schetsen de eigen agenda voor de komende jarenen geven aan welke resultaten ze willen boeken. Zo zet de PO-raad(de brancheorganisatie voor het primair onderwijs) in op hethalveren van het aantal leerlingen dat met een reken- ofleesachterstand naar het voortgezet onderwijs gaat, deuniversiteiten willen het aantal leerlingen dat deelneemt aanexcellentieprogramma’s meer dan verdubbelen en hogescholen en TNOwillen fors meer MKB bedrijven bereiken. Met behulp van deonderwijsbonden staat 25% van de docenten geregistreerd in hetlerarenregister waarvoor een bijscholingsplicht geldt. In 2020 moetdat percentage 100% zijn.
Investeren en besparen
Van de overheid wordt gevraagd om de acties en maatregelenrichting 2020 te ondersteunen door helder, consistent meerjarigbeleid te voeren en (mee) te investeren. Voor 2015 stelt decoalitie een uitgewerkt investeringsplan voor. Naast besparingenmoet er in die periode tussen de 2 en 3 miljard euro publiek entussen de 1 en ruim 2 miljard euro private investeringen komen.Alexander Rinnooy Kan: “Net als de afgelopen jaren zal de KIAcoalitie deze agenda jaarlijks monitoren. Gaat het de goede kantop? Jaarlijks spreken we elkaar daar op aan en zullen over deuitkomsten hiervan in gesprek gaan met overheid en politiek.”
U vindt de Kennis en Innovatie Agenda 2011-2020
Meest Gelezen
Europese Unie: ‘Academische vrijheid in Nederland verslechtert’
Susanne Täuber: "Wie haar klacht niet laat afzwakken, wordt kapotgemaakt"
Wat vindt BBB eigenlijk van hoger onderwijs?
UvA-studenten dagvaarden universiteit om internationalisering
'Studentenwelzijn verbeteren zonder wetenschappelijk bewijs kan veel schade toebrengen'
