Nieuwsbrief 15 juni

Nieuws | de redactie
15 juni 2010 | Met Bob Berdahl die pleit voor steun aan het rapport-Veerman en HBO-webranking met oordeel over hbo-sites, UM- en UU-wetenschappers scoren in Nature en zebravinken blijken interessant voor onderwijskundigen. En waarom is de fiets onze nationale habitus?

Nieuwsbrief ScienceGuide – juni 2010, nummer22

Onderwijsnieuws

  • Steun voor het rapport-Veerman is juist nu nodig.Bob Berdahl, lid van de commissie, onderstreepthet ‘hoe nu verder’ in gesprek met ScienceGuide. Kritiekop een vergelijkbaar rapport in de USA viel slecht. “As aconsequence, it went nowhere.”

  • Hogescholen scoren matig op aanwezigheid in de virtuele21e eeuw: weinig online interactie met de omgeving ensoms onvindbare websites. Benchmarking door experts geeftzorgelijke informatie, maar ook pareltjes: INHolland en Codarts. 21juni wordt de HBO-webranking publiek.

  • Nederlandse universiteiten zijn bij informatica hier en daar deabsolute wereldtop. En die positie is alleen maar sterker geworden, stelt internationaleaccreditatie vast.

  • Een rechtse coalitie leidt tot een einde van degrondwettelijke vrijheid van onderwijs en onderzoek, voorzienonderwijskenners. De PVV wil die vrijheid namelijk opheffen en detegenkracht is na het verlies van CU en CDA niet meer voldoendegroot.

Onderzoeksnieuws

  • “Instellingen in de sociale sector worden gemangeld tussen politieke verwachtingen enbureaucratische regelzucht.” Anno van der Borg en Ilse van denDonker (Hogeschool Rotterdam) presenteren onderzoek naargrootstedelijke welzijnsregelingen.

  • Nature lanceerde onlangs de site ‘Nature.com Regions Europe’.Daarop krijgen landen als Frankrijk en Italië een prominente rol.Onverdiend, vinden Chris Evelo en AndraWaagmeester van de UM. En ook UU-auteurs scoren in Nature.

  • In Drenthe is de grootste radiotelescoop ter wereld geopend doorKoningin Beatrix. Een supercomputer van de RuG is de spin in hetweb van 36 Europese antennevelden. “Je kijkt met de telescoop in dehistorie van het heelal.”

  • Zebravinken leren liedjes van hun vader. De hersenen van dejonge vogels blijven daarbij actief tijdens het slapen. Vooronderwijskundigen een nieuwe aanwijzing voor overeenkomsten met demanier waarop kinderen leren spreken, juist tijdens dutjes.

  • Zelfsturing wordt als een steeds belangrijker competentie voorhbo-studenten gezien, maar de inspirerende docent blijft cruciaal,stelt Edith Roefs (Windesheim). Haar onderzoek is hetKennisproduct van het Jaar. OpScienceGuide legt ze uit hoe je een inspirerende docentwordt.


En ook
MaximaFiets-small

  • De fiets, een ‘nationale habitus‘. Overal in Nederlandse steden vind jerijen en stapels ervan, maar zo gauw je de grens oversteekt? Niks.Waar komt dit vandaan en waarom verandert die habitus, vraagtErasmus-prof Giselinde Kuipers in haar oratie.

 

Wilt u de Nieuwsbrief ook ontvangen? Klik hier.
Redactie ScienceGuide – 020-4285371

Afmelden kan via info@scienceguide.nl


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK