Nieuwsbrief 22 juni

Nieuws | de redactie
22 juni 2010 | De webranking van Strategy on Demand en ScienceGuide analyseert wat hogescholen presteren en beter kunnen met hun sites. Hoe scoort uw instelling? Verder, een bevlogen manifest van Europese HO-toppers, een Nederlandse kennisbenoeming in China en krokodillen als surfers van het dierenrijk.


Nieuwsbrief ScienceGuide – juni 2010, nummer 23

Onderwijsnieuws

 • Utrecht is met de HU en HKU HBO-stad nummer 1 in derankingvan webkwaliteit. Noord-Nederland is met NHL, Hanze en Stenden detopregio. Brabant zit onderaan met Avans en Design Academy, ondanksgoede score van Fontys. Hoe hoog staat uw instelling?

 • De webranking van Strategy on Demand en ScienceGuide op ’21juni – Dag van Excellentie’ analyseertwat hogescholen presteren en beter kunnen met hun sites:interactiever, meer bereikbaar en goede vormgeving. Sociale mediabieden hierbij nieuwe kansen.

 • Griekenland heeft viermaal zoveel leraren als Finland, maar hetonderwijs is er dramatisch slechter. Ann Mettler (Lisbon Council)laat zien hoe slimmer en strategischerinvesteren én snijden kan werken. Tegelijkertijd toont het bevlogenManifestvan HO-toppers in Europa hoe universiteiten ons uit de crisis vaneconomie en cultuur kunnen trekken.

 • Vrouwen zijn het succesverhaalvan het onderwijs en domineren de onderwijspraktijk. Mannen zijn degrootste uitvallers én chefs in het onderwijs. Fascinerende feitenuit ‘genderonderzoek’ naar scholen in Europa.

 • Dé kennisbenoeming van 2010: prof. Jeu Schouten(TU/e) wordt de man die het industrial design in China gaatlanceren. Beijing haalt 1000 HO-toplieden in huis om China totkennisnatie te maken.

Onderzoeksnieuws

 • BPinvesteert na de olieramp in de Golf van Mexico een half miljarddollar in onderzoek naar olie en milieu in het ‘Gulf of MexicoResearch Initiative’.

 • Het stereotypebeeld van illegalen als slachtoffers van uitbuiting is veel tesimpel. Er zijn heel verschillende typen, van ‘investerings-‘,’verblijfs-‘, tot ‘legalisatiemigranten’. Elk daarvan heeft eigendoelen en vormen van leven, blijkt uit EUR-onderzoek.

 • Een persoonlijk verantwoordelijke verpleegkundige is goed vooreen patiënt. Verpleegkundige en docent ethiek Mirjam Houtlosserstelt in haar Leidse proefschrift het teamdenkenin de zorg ter discussie.

 • De eurocrisis raakt nu ook de R&D-investeringen voor delange termijn. Spanje zit al klem bijzijn verplichtingen voor de ESA-ruimtevaart projecten.

 • “Internet met zijn vloedgolf aan informatie stelt ons voor dekeuze wie we willen zijn en volgens welke waarden we willen leven,”zegt Frans van der Reep, lector DigitalWorld (INHolland) enScienceGuide-columnist. “We kijken immers met onzehersens, niet met onze ogen.”

En ook
opblaaskroko

 • Zoutwater krokodillen zwemmen slecht, maar zijn in staat groteafstanden over zee af te leggen. Hoe was onbekend. Dat raadsel isnu opgelost. Zij blijken een soort surfersvan het dierenrijk, ook als ze 1000 kilo zwaar zijn.

 

Wilt u de Nieuwsbrief ook ontvangen? Klik hier.
Redactie ScienceGuide – 020-4285371

Afmelden kan via info@scienceguide.nl

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK